• Варна
  -1°
  ниска облачност
  Влажност: 77%
  Вятър: 8m/s N
  RAI: „Добре дошли във Варна, града на младите”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Eкип на популярния италиански канал направи репортаж за Европейската младежка столица 2017

  rai

  „Добре дошли във Варна, града на младите”. Така е озаглавен репортажът, който екип на италианската телевизия RAI подготви за „Варна – Европейска младежка столица 2017”. Журналистът Летисия Паскале определя в своя материал Варна като „перлата” на Черно море. Градът, посочва тя, е с най-ниска средна възраст в страната  – повече от 1/3 от населението е между 15 и 29 години. Тя разказва, че в него има 6 ВУЗ-а с общо 40 000 студенти. Сериозно са се увеличили тези от тях, които идват от чужбина. Преди четири години те са били 600, а днес те са достигнали до 4 000 души.

  Стояна Стоева от „Социалната Чайна” споделя пред камерата на RAI, че тук младежите могат да обогатят своите социални, лични и комуникативни умения. Откриват позитивно отношение и могат да започнат своята първа работа.

  От своя страна Ася Захариева, Алтернативно пространство ХАЛЕ 3, разказва, че младите прекарват все повече време пред компютрите, не излизат, не се занимават с този тип неща, затова трябват много повече места като това.

  Варна вече е опитвала да стане Европейска младежка столица през 2015, 2016 г., припомня репортажът.

  Представителят на Община Варна в УС на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” Биляна Раева добавя, че “страната ни е със социалистическо минало и нищо не се променя със скоростта, с която младите искат. Въпреки това  във Варна има примери за това как позитивното идва с доста добри темпове, за разлика от други градове.“

  Морската столица на България разполага с минимум 24 социалнозаети фондации, 25 фестивала за музика, театър, танци, изкуство. Общината може да бъде пример за България и Европа, разказва още Раева.

  Репортажът на RAI за Варна можете да видите тук.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *