• Варна
  11°
  разкъсана облачност
  Влажност: 35%
  Вятър: 11m/s E
  Кметът: Работим за по-гъвкава транспортна връзка между корпусите на ИУ
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:live.varna.bg
  Снимка:live.varna.bg

  Очаквам предложения от всички университети за актуализиране на възможностите за придвижване на младите хора, за да ги включим в схемата, каза кметът Иван Портних на среща с академичното ръководство и студенти от вуза

   

  По-гъвкава транспортна връзка между корпусите на Икономическия университет ще бъде заложена в новата транспортна схема, по която работи Община Варна. Това обяви по време на среща с академичното ръководство и студенти от вуза кметът Иван Портних. „Очаквам предложения от всички университети за актуализиране на възможностите за придвижване на младите хора, за да ги включим в схемата“, допълни той. В срещата участваха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, Мирчо Христов – изпълнителен директор на сдружение „Варна – ЕМС 2017“, Кирил Стоянов- експерт от сдружението, който работи със студентските съвети. Проявата е част от инициативата на кмета за срещи с академичната общност във връзка с титлата Варна – Европейска младежка столица.

  „Очакваме Вашите идеи за развитието на Варна и вярваме във Вашия потенциал. Вчера Икономическият университет бе домакин на среща на ректорите на висши учебни заведения от Северна България. Категорично подкрепям общата им позиция за по-справедливо разпределяне на държавните субсидии за всички университети в страната, без преференции само за вузовете в София. Убеден съм, че подготовката на студентите във Варна е на високо ниво и заслужават пълна подкрепа. Едва ли са много университетите, които могат да се похвалят с над 95 годишна история – както Икономическия университет, чийто кадри са сред най-търсените на пазара на труда“, каза кметът Иван Портних.

  „Разликата в държавната субсидия за един ученик и един студент е с около 20% в полза на учениците, което е неприемливо. Категорично ще търсим промяна в тази насока, затова благодарим за подкрепата от кмета на Варна“, каза проф. Евгени Станимиров,зам.-ректор по учебната дейност и акредитация.

  По време на разговорите Иван Портних запозна младежите с основните насоки в работата на общинската администрация. „Важен приоритет за нас е образованието, включително развитие на идеята Варна – град на знанието“, каза той. Кметът припомни, че най-много средства от общинския бюджет се отделят именно за това перо – над 104 млн. за т.г., при макрорамка от 270 млн. лв. „Варна никога не е имала такъв бюджет, който със средствата, спечелени от европейските програми, надхвърля 420 млн. лв. Три години инвестирахме в обновяването на градската среда, за да върнем блясъка на морската столица. Днес резултатите ясно доказват, че това е факт – по данни на Националния статистически институт за 2015 г. Варна и регионът са на второ място по преки чуждестранни инвестиции, строителният сектор върви нагоре, отчитаме сериозен ръст в туризма. Индиректно доказателство за икономическо развитие е и огромният интерес на нискотарифните авиокомпании, които откриха Варна като привлекателна дестинация. За последните 3 месеца 4 компании обявиха, че ще пускат от полети до 10 нови дестинации в Европа. Това е начин за по-добра мобилност и за Вас, студентите“, каза кметът. Той ги запозна и с проектите за новата сграда на библиотеката, за Черноморския международен младежки център, с акселераторската програма в подкрепа на студентското предприемачество. „Акселераторът дава възможност, когато имаш златна идея за бизнес, да получиш възможност да я развиеш успешно – с подкрепа от експерти, с осигурени възможности за развитие на предприемачески умения, на знания за маркетинг, с организиране на срещи с инвеститори“, поясни кметът.

  Студентите поискаха Община Варна да поеме разноските за сцена, на която да се изявява фолклорният ансамбъл от университета. Идеята им за участие на танцови състави от различни държави в празничното шествие на 24-ти май, също бе подкрепена. Мирчо Христов представи подробна информация относно възможностите за кандидатстване с проекти по различните направления на Европейската младежка столица. Голям интерес предизвика идеята за по-активна работа с чуждестранните студенти и социализацията им сред техните колеги. Споделени бяха добри практики от други градове за ползване на библиотеките и сградите на университетите като места за студентски събития. Кирил Стоянов съобщи, че в момента се подготвя кариерно изложение, в което ще се включат над 100 фирми от страната и чужбина. В проявата, която ще се проведе в началото на април, активно могат да участват всички студенти. Председателят на студентския съвет Антонио Хаджиколев представи събитията на Икономическия университет, подчинени на титлата Европейска младежка столица.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg