• Варна
  8°
  ясно небе
  Влажност: 36%
  Вятър: 3m/s WSW
  76 танцови състава идват във Варна за първото „Пролетно надиграване“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  народни танци

  6500 лв. ще е наградният фонд

  76 танцови състава идват във Варна за първото „Пролетно надиграване“, което ще се проведе на 11-ти и 12-ти март. Фестивалът се организира с подкрепата на Община Варна. Освен от морската столица, ще има формации от Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Ямбол, Несебър, Девня, Бяла, Обзор, Нови Пазар, Белослав, Аксаково, Ветрино, Велики Преслав, Дългопол и от селата Каблешково, Страшимирово, Обединение, Чернево, Върдун, Алеково, Тополи. Колективите ще се състезават в 3 категории: танцови състави, школи и клубове за народни хора и фолклорни ансамбли. В категорията “танцови състави” участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи – до 13 г., от 14 до 18 г. и над 19 г.

  Първото “Пролетно надиграване Варна 2017” ще отличи победителите с призове с общ награден фонд от 6500 лв. и статуетки, създадени специално за фестивала от варненския скулптор Живко Дончев.

  Началото на състезателната програма е в събота, 11 март, от 9:00 с изпълненията на най-младите. Първи на сцената ще се качат малките танцьори от детска школа „Хоро от извора“, Варна. Те ще се състезават във възрастовата група до 13 години. Последният състезателен танц за деня ще бъде в 17:10, когато пред публиката ще излязат студентите от ансамбъл „Гергана“ – представители на Икономическия университет. След това гайдарски оркестър „Кавадари“ при НГХНИ „Константин Преславски“ с художествен ръководител Драгни Драгнев ще прикани всички на официална церемония, която започва в 17:30ч. Половин час по-късно започва спектакълът на ансамбъл „Пирин“, Благоевград.

  На 12-ти март състезателната програма продължава от 10:30 до 17:30, като наградите на призьорите ще се връчват непосредствено след приключване на изявите на всички участници в съответната категория. Община Варна ще връчи грамоти за „Най-многоброен състав“, „Най-атрактивно присъствие“ и „Автентичност“. Най-накрая ще бъде обявена наградата на публиката, специално отличие ще има и за най-добрия фолклорен костюм.

  На финала на всяка от фестивалните вечери всички ще могат да се хванат на голямото хоро заедно с най-добрите танцьори.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *