Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Красен Кралев – докторът на българския спорт
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

IMG_1504

„Първо здравето на нацията, после медалите“, убеден е министърът от втория кабинет на Борисов

Красен Кралев е кореняк варненец, възпитаник на английската гимназия и Медицинския университет в града. Специализира мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ, а по-късно – и глобален маркетинг към Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ, пише “24 часа”.

Като консултант към Националния демократически институт на САЩ, той е част от предизборни мисии в ЮАР, Йемен и Украйна. Известен е приносът му за спечелването на изборите от демократите в Албания през 1992 г. и в Югославия през 2000 г. След като успява да приключи с тримесечното обучение на сръбски лидери на опозицията срещу Милошевич, в деня на изборите е арестуван и малтретиран заедно с останалите от екипа, в който са Гроздан Караджов, днес от Реформаторския блок, бившият депутат, политолог и телевизионен водещ Емил Кошлуков и царският енергиен министър Мирослав Севлиевски.

Опитът му в областта на медиите, рекламата и управлението на маркетингови стратегии датира от преди повече от 20 години.
Тази част от биографията на министъра на младежта и спорта в кабинета „Борисов 2“ е известна на мнозина. От лекар по диплома обаче през последните две години той се превърна в „докторът на българския спорт (според зевзеците дори „доктор Ох‘боли“, заради радикалните реформи в някои от федерациите). А бегачът на дълги разстояния, днес „бяга“ от напрегнатото ежедневие в живописта.
За мнозина назначаването му като министър на спорта бе изненадващо. За по-добре запознатите обаче ресорът бе логичен, тъй като спортът е неотменна част от съзнателния живот на Кралев.

FullSizeRender (5)Като ученик той е сред най-добрите български състезатели в дългите бягания. На негово име все още стои неподобрен националният рекорд на 20 км за юноши старша възраст.

Едва на 31 години той става президент на футболен клуб “Черно Море“ и съдбата на отбора е част от живота му цели осем години – от 1998 до 2001 г. и от 2003 до 2007 г.  След това се посвещава на развитието на футзала в България, а от 2010-а е ръководител на комисията по футзал към Българския футболен съюз.

Точно на мениджърските му умения в спорта залага експремиерът Бойко Борисов с поканата си към Кралев да оглави спортното министерство. А цифрите и фактите във ведомството за непълния мандат под ръководството на варненеца ясно говорят, че Борисов не е сбъркал. Мандатът „Кралев“, макар и кратък, възлиза на финансирани 31спортни обекта в 15 различни райони на страната. 22 от тях вече са приключени, останалите са в ход. Приходите на Националната спортна база за 2016-а са увеличени в сравнение с предходната година с близо милион и половина лева, което е ръст от около 35 на сто. Залите „София“ и „Фестивална“, „Арена Бургас“, „Белмекен“, стадионите „Васил Левски“, тези в Русе, Варна и Горна Оряховица са само част от обектите, в които са инвестирани солидни средства. Без много шум в момента е в ход подмяна на тревното покритие на стадиона в Ямбол. Същият план има и за Хасково.

Мениджърскикте умения и твърдостта на Кралев се оказаха достатъчни, за да бъде обвързано най-после финансирането на федерациите с реалните им постижения, които се оценяват по конкретни и ясни критерии. В резултат на това парите за спортовете, които носят на България слава и престиж или са с висока социална значимост, са чувствително повече.

Прагматичният подход на Красен Кралев към организацията на българския спорт му спечелиха славата на най-достъпния министър за треньори, състезатели и спортни деятели. Треньорите знаят, че със солидни аргументи и ясна програма имат всички шансове да получат разбиране и подкрепа. Състезателите свикнаха, че министърът може да се появи на тренировките им, за да се запознае от тях и на място с условията, в които се подготвят, с проблемите и исканията им. Този подход спечели на Кралев доверие и подкрепа в общността.
2016-а година Кралев изпаща с особено увовлетворение, тъй като успя да заличи 25-годишна несправедливост с възстановяването на програмата за развитие на детско-юношеския футбол. В резултат на това за първи път държавата инвестира 1 милион лева във футбола за подрастващи, а за 2017-а бяха заложени с 15% повече.

През целия мандат не спира и битката му с министерството на образованието за реалното връщане на спорта в училищата. За реално използване на потенциала на университетите в подготовката на елитни състезатели. Построяването на физкултурен салон във всяко българско училище пък е мисията му за следващия мандат. „50 години никой не се е сетил за този проблем. 300 училища в страната няма спортна зала, а в 600 часовете по физическо възпитание се провеждат в пригодени за целта класни стаи. Работата, обаче, не спира дотук. Спортът трябва да е важна част от живота на учениците. Той трябва да има своето място в програмата им, а не да е сбутан някъде за 45 минути между часа по география и следващия по математика“, казва ексминистърът.

С нескрита гордост Кралев коментира и държавните постижения в грижите за спорта за хора с увреждания.
„Приемам тази програма за един от най-големите ни успехи през двете ми години като министър. Философията й не е битката за повече медали, а разширяване на кръга за финансираните спортове за параспортисти и да направи спорта по-достъпен за хората с увреждания. Спрямо 2015-а увеличихме бюджета на програмата с близо 20 процента и за първи път финансирахме федерации извън Българската параолимпийска асоциация. За баскетбола успяхме да дадем 100 000 лв., с толкова подпомогнахме и канадската борба и гребането, 50 000 лв. насочихме към конната езда, а за 2017-а предвидихме 30 000 лв. за тениса“, не крие задоволството си Кралев.

FullSizeRender (2)С не по-малка удовлетвореност бившият министър, сега кандидат за народен представител от родната Варна, коментира и постиженията си в елиминирането на бракониерите в спорта, както нарича федерациите, които се опитват да манипулират държавното финансиране въз основа на постижения от второстепенни състезания.

„Гледам съгражданите си смело в очите, не ги посрамих“, казва Кралев и припомня нечовешките условия в закритата зала „Владислав“, която не беше виждала ремонт от построяването си, а никога досега не е имала отопление. И това след грандиозната реконструкция на Двореца на културата и спорта в града и ремонта на емблематичния за варненци стадион „Тича“, който върви в момента.
Малкото свободни часове, извън служебния график, министърът посвещава с пълна отдаденост на големите си страсти – любимите хора и рисуването.

От неотдавна, след 30-годишна пауза, спортистът, лекар и политик, се завърна към подареното на миналото любимо занимание – рисуването. Напоследък той все по-често краде време за платното и четката.

Съвсем наскоро Кралев показа първата си самостоятелна изложба живопис “50 вдъхновения” – 50 платна, сътворени през 2016 г., по случай 50-годишния юбилей на автора. Средствата от изложбата Кралев насочи към Фондация “Български спорт”, за да бъдат в помощ на спортисти, нуждаещи се от лечение.

„50-годишнината е по-различна от всички останали. Реших да споделя с вас една страна от живота ми, до която съм допускал само най-близките си хора. Без нея, образът няма да е цялостен”. Така, през Facebook, Кралев сподели „тайната“ си страст към рисуването.
Но пропусна да уточни, че причината за голямото му завръщане към рисуването си има име – Виктория. Именно красивото лице на бТВ новините Виктория Петрова е вдъхновението за подновените творчески пориви на бившия министър с четка в ръка. Синеоката красавица лично му купува четките и боите и без ревност към свободното му време го насърчава да рисува.

Сравнима със страстта към любимото хоби и любимата жена за Кралев е любовта му към морето и пътешествията. Най-съкровеното място в сърцето на политика обаче безапелационно владее най-специалната жена в живота му – 11-годишната му дъщеря Криста.

1 коментар

  1. кореняк

    КАКЪВ РЕМОНТ НА “ТИЧА “ ВЪРВИ ВЪВ МОМЕНТА , КАТО СЛЕД КАТО ИЗРОВИХА ЧЕТИРИ ДУПКИ , ТО ОТ ЕДИН МЕСЕЦ РАБОТНИК НЕ СЕ Е ВЯСВАЛ ТАМ !!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *