Varna
25°
ясно небе
Влажност: 50%
Вятър: 3m/s WSW
Зоната около Варненското езеро става магнит за инвеститори
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

????????????????????????????????????

Четири общини обединяват ресурс и потенциал за превръщане на региона в най-голямата индустриална територия

Най-големият индустриален парк ще бъде развит на територията около Варненското езеро. Очакванията са там да намерят място големи производствени мощности, търговски и логистични центрове, инвестиционни компании, съобщава “24 часа”. Това ще превърне района в най-голямата индустриална зона в страната. Такава е и амбицията на кметовете на четири общини от Варненска област, които обединиха усилията на администрациите си, за да стартират проекти за привличане на инвеститори към региона. Един от тях е създаване на „Зона за иновации и развитие Варна“.
Идеята на кмета на Варна Иван Портних за създаването на реални условия за добър бизнесстарт в България на потенциални големи инвеститорито е подкрепена от общините около езерото. Районът, обхващащ Аксаково, Варна, Белослав и Девня, е идеалното място за бизнес. Тук е най-уникалната в страната концентрация на транспортна инфраструктура. През зоната минава част от автомагистрала „Хемус“, старият път за София. На брега на езерото в обхвата на проекта е фериботното пристанище, порт Варна изток и Варна запад, летището, което всяка година увеличава броя на авиокомпаниите и пътниците, както и индустриалният комплекс в Девня.

Освен транспортните комуникации, които са безспорно предимство в създаването и развиването на индустриалните територии, всяка от общините, които проектът обединява, допълва инвеститорското портфолио. Варна – с кадровите възможности, генерирани от 6-те университета, колежите и научните центрове. Безспорен плюс в общото портфолио на бъдещата регионална икономическа зона е Девня -с индустриалния комплекс. Аксаково и Белослав допълват предимствата на района с транспортните и логистични възможности и административния си капацитет.

„Обединявайки усилията си, създавайки едно общо портфолио, отразяващо приоритетите и възможностите в нтегрираните планове за градско развитие на четирите общини, ние ще рекламираме нашите възможности на специализирани инвестиционни форуми. Така ще създадем много по-добри контакти и възможности както за нови инвеститори, така и за вече съществуващия бизнес“, казва Иван Портних.

Общините обединяват усилия, научен потенциал, инфраструктурни дадености, географското положение, за да могат да предложат комплексни решения за всеки инвеститор, който прояви интерес към региона. Работи се и по няколко инфраструктурни проекта, които да улеснят допълнително логистиката на индустриалните терени. Един от тях е т.нар. детелина край град Игнатиево, която ще даде възможност за извеждане на част от трафика извън Варна и бърза връзка до индустриални терени. Обособената в района бизнесзона в последните години се развива и разширява и необходимостта от удобна трънспортна връзка става все по-належаща. Затова и тя заляга в приоритетите на кандидатите за депутати от ГЕРБ като безспорно необходима в най-кратки срокове.

Целите на инициативата за обособяването на икономически високоразвита зона около Варненското езеро е повишаване на жизнения стандарт чрез създаване на нови работни места, изграждане на инфраструктурни мрежи, повишаване на конкурентоспособността на икономиката.
В края на февруари кметовете на четирите общини подписаха меморандум за дългосрочно стратегическо партньорство за създаване на „Зона за иновации и развитие Варна“.

„За тази зона вече има заявени бизнес интерес, трябва само да осигурим нужната логистика. Потенциалът на четирите общини се развива в последните години в силно положителна посока. За това може да се съди по много показатели – макрорамките на бюджетите, проектите, които се реализират, дори развитието на целогодишни полети до 7-8 нови дестинации, което е в голям плюс за бизнеса“, каза след официалната церемония кметът на Варна Иван Портних и цитира данни на НСИ, според които за 2015 г. Варна и регионът са втори в страната по преки чуждестранни инвестиции“.
„Подкрепихме инициативата за зоната на кмета на Варна, водени от желанието да обединим усилия в привличането на инвеститори, защото този район – Аксаково, Варна, Белослав, Девня, е уникално място за бизнес. В цяла България няма концентриране на толкова добра транспортна инфраструктура. Убедени сме, че този район може да стане най-доброто място за бизнес и инвестиции в България“, каза кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Той допълни, че вероятно ще има трудности, например – комасирането на територии, голяма част от които са частна собственост, но при реален инвеститорски интерес, с подкрепата на областната управа, това може да бъде решено.

Предстои да бъде изготвено общо CV на индустриалната зона, в което ще намерят място приоритетите и възможностите в съответните интегрирани планове за градско развитие на четирите общини. В него ще бъдат отчетени индивидуалните характеристики на Варна, Аксаково, Белослав и Девня – като човешки ресурс, заетост, производствени мощности и съоръжения, инфраструктура – пътна, водна, енергийна, комуникационни, научно-изследователски и иновационен потенциал, информационни и комуникационни технологии. Документът ще бъде внесен за обсъждане и подкрепа от общинските съвети на съответните общини. Зоната остава в отворен формат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *