• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 65%
  Вятър: 5m/s NW
  IT академия отваря врати във Варна през април
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  adriyana-miteva_2

  Обучението трябва да задоволи все по-големия глад от подготвени кадри в града

  IT академия ще отвори врати във Варна в средата на април. Тя вече е сертифицирана от Министерството на образованието и трябва да задоволи все по-големия глад за квалифицирани кадри в IT бизнеса, който непрекъснато се разраства през последната година във Варна, съобщава “24 часа”.

  Конкуренцията при набирането на кадри е огромна след като само през последните 3 месеца отвориха врати офисите на няколко международни компании, разработващи корпоративни софтуерни решения за водещи брандове като DM, Carrefour, Promod, LOreal и Diseny. Варненски адрес от 1 декември има и компания, занимаваща се с иновативни софтуерни продукти, които улесняват достъпа до финансови услуги и повишават ефективността на самите финансови институции. Сред клиентите и партньорите й са Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, MasterCard Foundation, International Finance Corporation (IFC), World Bank, ACCION International, VisionFund International и други. Преди дни свой екип във Варна установи и американската компания C3i Healthcare Connections, която е един от водещите доставчици на услуги в областта на технологиите и аутсорсинга на бизнес процеси за фармацефтичната идустрия в световен мащаб.

  “Заради университетите и фактът, че това е градът с най-много млади хора в България, и заради доброто предлагане на офис площи от висок клас”, така мениджърът на един от новосъздадените изнесени софтуерни екипи обяснява причините за започналото превръщане на Варна в българската Силиконова долина.

  „Advance academy.bg е насочена към хора, желаещи да се преквалифицират и търсят обучение на български език. Предимство е, че всеки ще може да избере дистанционно или присъствено обучение, в удобно за него време, като графикът на курсовете ще бъде изготвен с максимална гъвкавост. Oбучението ще се провежда от специалисти с дългогодишен опит в ИТ сферата, което е и следващото предимство. Те ще споделят реални ситуации и ще дават много практически съвети на курсистите И накрая, всеки ще има възможността да получи диплома, сертифицирана от Министерство на Образованието и Европейския съюз за професия Приложен програмист.
  В академията са инвестирани над 100 000 лв и е една от най-големите в България. За първи път се предлагат ИТ курсове за начинаещи с учебни компютри МакБук за всички курсисти. AdvanceAcademy.bg е разработила изключително интензивни курсове за обучение по iOS програмиране, FrontEnd development, webDesign, Quality Assurance. Академията има една от най-развитите онлайн системи за дистанционно обучение, така че лекциите и практическите задачи да се ползват от хора в различни градове извън Варна“, обяснява Адрияна Митева, мениджър на Advance Human Capital – фирмата, натоварена с набирането екипи за голяма част от IT компаниите, които откриват свои офиси във Варна, и създател на академията.

  С цел създаването на предприемаческа екосистема във Варна и привличането на предприемачи от страната и чужбина, така че градът да се превърне в център на иновации, Общинският съвет на Варна гласува създаването на „Клъстер Варна град на иновациите. Той обединява 3 варненски университета, общината и фондация Webit.

  „Градът се развива активно, имаме преки чуждестранни инвестиции, възражда се строителният сектор. Работим усилено по оста: Образование-кариера-работа. Приоритет номер едно е „Варна – град на знанието”. От бюджета 104 мил. са насочени към образованието. За тази година планираме инвестиции в 10 училища за повече от 35 мил. лева. Ще продължим да обновяваме наличната база и с увеличаване на активната работа по европейски проекти. Основните мотори на развитие на града са университетите, изграждането на новата библиотека, Черноморски младежки център – платформа за среща на млади хора от Варна с Европа и света за развиване на предприемачески умения. Предвиждаме пакет от преференциални мерки за студентите на нашия град. Ще се подобри спортната инфраструктура с 4 големи комплекси, като този в кв.”Младост”.Ще има повече места за социализация и развлечения“, обяснява кметът на Варна Иван Портних.

  11 коментара

  1. vesso

   Моля, не бъркайте IT индустрия със кол центрове и обслужващите офиси. Във Варна се развиват предимно ниско бюджетни офиси , предлагащи работа за ниско до средно квалифицирани кадри, защото другите не се задържат, за предпочитане студенти. Работата която се предлага е предимно обслужване на клиенти, дребни проекти или изнесени, лесно заменяеми части от големи такива. Ако една дейност, като тези във Варна, може да бъде преместена някъде другаде в рамките на няколко месеца, без особени сътресения, това не е устойчиво развиваща се IT индустрия.

  2. Ваня Кирилова

   Чудесно и добре дошли! Радваме се, че ще имаме от една страна последователи, а от друга – хора , с които да обменяме опит. 411 Маркетинг вече има такава съществуваща академия съвместно с Висшето Военноморско Училище!

   • Александър

    И с реклама и без реклама всеки в бранша знае каква стока сте..! Сериозните фирми във Варна за съжаление се броят на пръсти и 411 не е една от тях :)

  3. Нина Трънулова

   Как ще стане набирането на кандидати за IT академията и кога

  4. РТ

   Като знам жалкото ниво на IT обучението във Свободния и Техническия във Варна…

   • Jordan Jordanov

    Аме не чакайте да Ви наливат преподавателите в главите. Самообучавайте се, четете, има толкова онлайн курсове, правете примерни приложения.
    Бил Гейтс го е написал за да станеш програмист трябва да се ПОСВЕТИШ на това – отработвайки 10000 часа.

  5. Дедо Коледа

   “…причините за започналото превръщане на Варна в българската Силиконова долина” и къде е д-р Енчев в цялата тая работа?!?
   А по темата: Съществуват Варнески, подчетравам Варненски местни фирми, произвеждащи продукти на световно ниво (не от месо), но…. държавния чиновник рекламира евФтини са ни жените, пардон и мъжете елате да ви вдигат …. самолета, телефона или каквото си искате. “Папагали” както би казал един приятел, харесва им клона и дървото, а гората.., че кой го интересува….

  6. Polina

   …започналото превръщане на Варна в българската Силиконова долина…
   А заплатите дали са като в Силиконовата долина, се чудя аз?…

   • Александър

    То и кадрите нямат общо със Силиконовата долина 😀

  7. Недко Христов

   Не мога да разбера негативизма в повечето коментари. В новината са написали, цитирам:
   “… курсове за обучение по iOS програмиране, FrontEnd development, webDesign, Quality Assurance…”. Никъде не пише call center или поддържащ персонал.

   Не знам и защо има толкоз много хейт при положение, че някой е решил да реализира нещо такова. И ако някой има желание ще отиде в AdvanceAcademy, в SoftUni, Lynda, Khan Academy и още поне 150 места да се научи.
   Но за катилите и онзи от горе да дойде пак няма да може да му вкара нищо в главата.
   Във Варна има компании, които са на доста сериозно ниво, но не са толкова комерсиални както магнатите в бранша FOS, 411, Taxback и т.н. и по-добре сякаш :)

   Нека хората опитат, нека научат малко студенти (и не само) и нека най-добрите от тях започват да запълват огромната дупка, която се образува с времето тук. И не дупка за посредствени хора, които чакат да дойде петък, а тия с които съм работил и работя и сега – хора, които не могат без да четат, да учат и да имат нестихваща страст към това, което правят. Тия, които като започнат да говорят за своята професия се въудушевяват, споделят и се радват.

   За тия, които не им е интересно и не искат да се учат (или завършат ТУ и искат 2к заплата, защото “в София толкова били давали”). Например в McDonalds.

  8. Николай Захариев

   Другари, стига с тая силиконова долина. Такава долина може да има в Димитровград, евентуално, а онази в САЩ се нарича Силициева долина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg