• Варна
  6°
  ясно небе
  Влажност: 48%
  Вятър: 6m/s ENE
  Шест нови специалности предлага Университет “Проф. д-р Асен Златаров” за новата учебна година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас

  Обучение в шест нови специалности предлага на кандидат-студентите за академичната 2017-2018 г. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Най-големият държавен университет в Югоизточна България спазва традицията да адаптира непрекъснато обучителните си програми и направления спрямо нуждите на пазара на труда и съвременните тенденции в развитието на всички икономически и социални сектори.

  В отговор на засиленото търсене на висококвалифицирани IT специалисти Университетът продължава разширяването на професионално направление „Комуникационна и компютърна техника“. Тази година ще бъде приет първият випуск студенти по софтуерно инженерство. Дипломираните бакалаври ще имат възможност да се реализират в сферата на компании, специализирани в производство, тестове и поддръжка на софтуер, компютърни и комуникационни технологии. В рамките на обучението на бъдещите IT специалисти е заложена три пъти по-голям обем учебна практика, което е прилагане на практика на дуалното обучение, което Университетът приема като полезна за възпитаниците си тази форма на получаване на опит и квалификация в реална трудова среда паралелно с теоретичните познания.

  Част от направление „Комуникационна и компютърна техника“ от тази учебна година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде и специалност „Компютърен индустриален дизайн“.

  Първите специалисти ще влязат в обучителните зали на висшето училище тази есен. В края на подготовката си бъдещите бакалаври ще могат да заемат позиции в структури, специализирани в компютърно проектиране, дизайн на изделия за бита и промишлеността, интериор и екстериор, реклама, производствени пространства и др. Те ще получат разнообразни и задълбочени познания, които ще им позволят да бъдат успешни в компютърния дизайн, както и в управлението на проектантски бюра, рекламни отдели и дизайнерски студиа.

  Друга модерна и търсена специалност, в която Бургаският университет ще обучава специалисти от новата учебна година е „Химия на козметичните и повърхностно активните вещества“. Завършилите бакалавърската програма ще са желани както в научно-изследователските и клинични лаборатории, така и в рехабилитационни и СПА-центрове у нас и по света.

  Актуално и все по-развиващо се направление, в което Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, се наема да подготвя кадри, е екологията и управлението на процесите в този сектор. Бъдещите еко мениджъри ще учат правилата на администриране на екологични структури, организации и процеси – в научния, частния и в управленския сектор. Новата специалност е „Екология и екологичен мениджмънт“ към професионално направление „Химически науки“. Тя ще подготви специалисти за структурите на БАН, МОСВ, общини, общински и частни фирми, както и за други ведомства, както и ръководители на средно и висше и управленско равнище в бизнес организации от различен тип.

  Висококвалифицирани кадри за пазара на труда в областта на автомобилната индустрия ще подготвя за първи път със степен „професионален бакалавър“ Бургаският държавен университет. Завършилите новата специалност „Автомобилна електроника“ ще могат да се реализират във фирми за разработване и производство на електронни автомобилни системи, управление и дизайн на печатни платки, фирми за диагностика, ремонт и тунинговане на автомобили. Професионалните бакалаври ще имат всички необходими знания и умения да прилагат наученото като специалисти в държавни и обществени институции, търговски дружества и организации, както и в частния бизнес. Завършилите специалността студенти ще могат да продължат обучението си за „магистри“ в Университета.

  Утвърдените вече традиции във висококачествената подготовка на педагогически кадри в различни специалности университетът развива и тази академична година с новата специалност „История и философия“. Бъдещите абсолвенти ще могат да се реализират в системата на образованието и културата, в това число и като учители по история и философия.

  През миналата учебна 2016/2017 година Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ започна обучение по други 5 нови специалности – „Химични технологии и психология на кризисните ситуации“, „Технология на материалите и мениджмънт“, „Електроника и автоматизация на възобновяеми енергийни източници“, „Техника и технологии в транспорта“ и хибридната специалност „История и психология“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg