Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 4m/s SE
Обвиниха съдията по делото „Марешки” в престъпление
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

съд

Наложена му е мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3000 лв.

Специализираното звено “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Св. Георгиев – съдия от Окръжен съд – Варна днес, 16 март, за престъпление против правосъдието (чл. 289, пр.2-ро от НК). Наложена му е мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3000 лв, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Св. Георгиев е обвинен в това, че на 2 декември 2016 г. в сградата на Съдебната палата във Варна е склонявал прокурор от Районна прокуратура – Варна, да наруши свои служебни задължения във връзка с правораздаването. Той подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление по чл. 338, ал.1 от НК. Мотивирал го е да приеме, че деянието е малозначително по смисъла на чл.9, ал.2 от НК, тоест не е престъпление.

Прокурорът от РП – Варна, не се е поддал на въздействието на съдията и е внесъл обвинителен акт срещу извършителя във Варненския районен съд. Съдия Георгиев е в отпуск до изясняване на статута му. Разследването продължава.

Светлозар Георгиев има дългогодишен юридически стаж и е бивш председател на Военния съд във Варна. Сред делата, които в момента разглежда в Наказателното отделение на Окръжния съд, е и това срещу Веселин Марешки и бизнес дамата Красимира Колева, допълва Дарик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *