Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s NNE
Служителите на “Пикадили” отново на протест
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: petel.bg
Снимка: petel.bg

Събират се в 9 ч. пред магазина “Пикадили център”

Отново на протест излизат служителите на търговската верига “Пикадили” във Варна днес от 9 часа пред магазина “Пикадили център”. Причината е – забавените заплати. Повечето очакват трудовите си задължения от февруари, но някои не са вземали пари от ноември миналата година. Това е втори подобен митинг, след като на 17 март отново поискаха да им бъдат платени неполучените заплати. Организаторите призовават за подкрепа в създадена група във “Фейсбук”.

“Каним всички работещи и в други сфери и граждани на град Варна – елате да ни подкрепите! Ограбването на заплатите се превърна в масова практика в България. Погазването на трудовото законодателство и кражбата на заплати от страна на бизнесмени и предприемачи става възможно не само заради бездействието на държавата, но и заради разединението и пасивността сред нас – работниците. Нека застанем заедно и да покажем на безразсъдните шефове, че може да са откраднали заплатите ни, но не са откраднали достойнството ни!”, апелират организаторите на протеста.

Припомняме, че “Пикадили” е неплатежоспособна и от 17 февруари е в процедура по несъстоятелност. От съдебното решение обаче се вижда щетата: над 80 млн. лв. дълове към кредитори – основно доставчици, наемодатели, персонал и държава.

В компанията има назначен временен синдик и вече е свикано общо събрание на кредиторите през април. Избраният от тях постоянен синдик ще трябва да решава задачата как с малкото активи да задоволи частично фирмите с вземания. Дружеството притежава имот в Елин Пелин от 73 декара, купен в края на 2008 г. срещу почти 7 млн. лв.

Имотът служи като обезпечение към Инвестбанк, така че единственият сигурен приход няма да отиде нито към държавата, която има да взима над 18 млн. лв., нито към многото доставчици. На хартия общите активи към средата на миналата година са 25 млн. лв., но няма яснота какво друго влиза в тях. А задълженията са 84 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *