Varna
15°
ясно небе
Влажност: 67%
Вятър: 2m/s NE
Икономическа зона „Черно море“ съживява Североизтока
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Иван Портних, Лиляна Павлова, Томислав Дончев

За да укрепне бизнесът в България: Поне 10 години данъците без промяна

“Какво ни трябва, за да стигнем от едно място до друго? Трябва ни плавателен съд, трябва ни екипаж, трябва ни капитан и ни трябва маршрут. Когато говорим за плавателния съд, най-важното е той да стои над водата, да не се клати, да няма крен, да не се пробива, защото иначе става беля. Къде искаме да отидем е безспорно ясно:

Искаме България да е по-сигурна, по-богата, по-чиста, по-приветлива. Колкото до капитан и екипаж – ние вече си имаме“.
Така, с морска терминология, бившият вицепремиер Томислав Дончев обясни във Варна програмата за управление на ГЕРБ. „За мен е абсолютна грешка някой да твърди, че имаме нужда от друг вид държавно преразпределение. Тоест имаме 100 лева и някой ви казва: Вижте как сега ще имате повече. Взимаме ви ги и ги разпределяме по друг начин и те стават повече. Но те няма да станат повече. Както и да ги делите, както и да ги преразпределяте, те пак ще бъдат 100 лева. Разпределението на парите през държавата не генерира богатство.
Единственият вариант да бъдем по-богати, е да произвеждаме повече. Не само индустрия, но и стоки, услуги, земеделелска продукция – всичко. Затова приоритет на приоритетите трябва да е растежът. Да, статистиката показва, че 2 години подред България има един от най-високите икономически растежи в Европа – 3,5-3,6 на сто е чудесен показател, но за Дания, Швеция и Германия. Тяхната задача е да не губят високия си статус. Но България има съвсем друга задача – тя има да догонва, затова растежът трябва да е двоен – трябва да е 5, 6, 7 %. Само че, за разлика от предкризисните години, когато този растеж идваше от недвижимите имоти, сега ни трябва съвсем друг фундамент. Последните години се постигна повече производство, повече експорт, събудено вътрешно потребление. И преди да си отговорим на въпроса как държавата може да помогне, трябва да кажем как държавата по-малко да пречи“, продължи Дончев, за да обясни основните разлики между икономическите мерки, предлагани от ГЕРБ и от БСП.

Следващите 10-15 години със сегашните данъци

Вицепремиерът от втория кабинет на Борисов и водачът на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова обявиха категорична позиция за запазване на действащите нива на данъците.

„Данъците в България не бива да се повишават в следващите 10 до 15 години. Бизнесът в страната има нужда да диша, да стъпи на стабилен постамент и да укрепне. Затова държавата дължи ниски данъци, въпреки безусловната потребност хазната да се пълни, отсякоха пред предприемаческата общност във Варна Дончев и Павлова – водачи на листите на ГЕРБ съответно в Габрово и Варна.
„На никаква цена не бива да се приемат каквито и да е данъчни преференции – за никого“, уточни Дончев, прогнозирайки, че отварянето на вратичка за едни, ще отприщи вълна от заобикалящи данъчното законодателство.

Зона за иновации и развитие „Черно море“ ще съживи Североизтока

Зона за иновации и развитие „Черно море“. Така най-вероятно ще се казва спасителната икономическа конструкция, която ще съживи бизнеса в Североизточна България. Символични кръстници на зоната станаха кметовете на Аксаково и Варна Атанас Стоилов и Иван Портних, по време на кръгла маса „Икономика, енергетика и еврофондове“. Другите две партньорски общини в Зоната са Девня и Белослав.
Териториите на четирите общини – Варна, Аксаково, Девня и Белослав, обединени от Варненското езеро, представляват уникална комбинация от свободни терени за високотехнологични и екопроизводства, хора и транспортни връзки, обяви вицепремиерът от кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев. Той бе категоричен, че варненската индустриална зона „Черно море“ е най-добре да се структурира и управлява по методиката на индустриална зона „Тракия“. Тя гарантира на инвеститора онова, което той иска: ясни цени, без търгове и процедури, налични земя, път, енергийна обезпеченост и директно стартира проекта си.

Край Варна има цялата необходима инфраструктура – по суша, вода и въздух, което инвеститорите искат, коментира водачът на листата на ГЕРБ във Варна и бивш регионален министър Лиляна Павлова.

И тя, и колегата й Томислав Дончев, не скриха готовността си за ефективен диалог с бизнеса.
Радикална реформа е нужна в администрацията и ние имаме воля да я реализираме. Няма да стане нито бързо, нито лесно, но ще се случи, обеща Дончев и призна, че, за да бъде реформирана българската администрация ще са нужни промени в 45 закона и поне 6 месеца време.
„Но след това гражданите ще излязат от абурда да обикалят гишета и канцеларии, за да събират документи. Това ще става по служебен път и ще го върши чиновникът, а не гражданинът или бизнесменът“, обеща Дончев.

Типизация на документите за участие в обществените поръчки за публични обекти пък обеща бившият регионален министър и водач на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

Ние ви гарантираме ясни критерии за допустимост на кандидатите, но вие трябва да спрете фирмите, които играят под себестойност. За такива действия в Германия гонят от браншовата камара такива строители и не ги допускат до обществени поръчки, коментира Павлова във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *