Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Големите кораби – при ТЕЦ-а, не на Максуда
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Иван Портних

Безумие е да местим пристанището само на 3 км от сегашното му място, смята кметът Иван Портних

Големите кораби, които сега товарят зърно и скрап на пристанището в центъра на Варна, да се преместят на 6-те кейови места на ТЕЦ-а край село Езерово. Това предлага кметът Иван Портних, за да освободи зоната на сегашното пристанище Варна-изток за зона за отдих и забавления за жителите и гостите на града.

Досега преместването на пристанището беше планирано да стане със строителство на нови кейови места в района на „Максуда“. Идеята, задвижена по времето на кабинета „Станишев“, беше финансирана от правителството на Пламен Орешарски с 500 000 лева за проектиране. Въпреки това тя продължава да не се възприема от морския бранш и варненци защото мястото отново на практика е центъра на града. „Да местиш прахоляка и шума от товаренето на зърно и скрап едва на 3 км от сегашното им място, на практика отново в града и за това да инвестираш 800 млн. лева е безумие“, категоричен е Иван Портних. Според ГЕРБ все още не е използван напълно потенциалът на пристанище Варна-запад – до девненския квартал Повеляново, което може да поеме по-голяма част от товарите. Корабите със зърно пък могат да бъдат товарени на кейовете на ТЕЦ „Варна“, които стоят неизползвани след затварянето на електроцентралата. Особено атрактивни са те заради дълбочината си – над 13 местра при 11,5 м на Варна-изток. На фона на 800-те млн. лева, нужни за порт в „Максуда“ сделката за инфраструктурата на ТЕЦ-а би била няколко пъти по-евтина. „Това е реално решение, което може много бързо да се използва“, обясни кметът.

„На мястото на Варна-изток трябва да изградим културна и развлекателна инфраструктура, за да интригрираме тази зона в градската част. И най-вече тук трябва да изградим модерен експо и конгресен център. Към Варна, като най-източната точка на Европейския съюз, има голям интерес за конгреси, симпозиуми и икономически срещи, и мой приоритет е да осигурим идеалните условия за това и да превърнем Варна в целогодишна туристическа дестинация. Усилията ни за развитието на града, очевидно вече се забелязват, защото 4 нискотарифни компании започват редовни полети по 10 дестинации от Варна до различни градове в Европа. Не можем да не се радваме на тази агресивна експанзия на авиокомпаниите, защото транспортната изолация на Варна досега беше голямо ограничение за бизнеса.

3 коментара

 1. Факир

  Ало и в Езерово живеят хора aко си пропуснал гербер смотан.Спрете да си хвърляте помията в Езерово. ТеЦ, кораборемонтен завод, завод за преработка на варненски боклуци, пристанище…. Колко още? Ай сиктир боклуци мръсни

 2. Гошо от Аспарухово

  Можете ли, г-н Портних, да ми обясните как по точно натоварените до 13 метра газене на “ТЕЦ-а” ще излязат от езерото при газене в канала море-езеро 11,50 м. За справка погледнете заповедта за кейовите места и допустимите максимални газения на Капитана на порта.Ще останете изненадан колко са местата там и с кави газения.
  Понякога е по-добре човек да замълчи и да изглежда глупав, отколкото да изкаже мнение и разбули съмненията.

 3. Данко

  Тоя друсалник няма ли да се спре. Аман от алчни копеленца, гробарите искат цялото пристанище да лапнат, да си направят бардаци и кебапчийници. Ей, страх от хората нямате, ама и от Господа ли, ве измет долна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *