Varna
21°
ниска облачност
Влажност: 49%
Вятър: 8m/s SE
Днес е Световният ден на оралното здраве
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Безплатни стоматологични прегледи в дните между 20-и и 26-и март  – вижте къде

20 март е Световният ден на оралното здраве. Той е учреден по инициатива на Световната дентална федерация FDI и е отбелязван ежегодно в над 130 държави по целия свят. Основна цел на този ден е да се промотира значението на поддържането на добра орална хигиена. Ключовото послание е насочено към повишаване на осведомеността за важността на денталното здраве във връзка с общото здраве.

Световният ден на оралното здраве е и възможност да се привлече вниманието на повече хора към изграждането на трайни навици за добра орална грижа, тъй като придобивайки подобни навици, хората могат да предпазят зъбите си за цял живот. Това включва миене на зъбите поне два пъти на ден с паста и четка, избягване консумацията на храни и напитки, съдържащи захар между основните хранения и дъвчене на дъвки без захар след хранене, когато сме навън и миенето на зъбите не е възможно.

2017_WOHD-sm-meme_5_attractive-600x400

От  20 до 26 март 2017 година в цялата страна  ще се проведе  кампания  за безплатни стоматологични прегледи за възрастни. Инициативата е посветена на Седмицата на устната хигиена. Тя се осъществява с подкрепата на

Elgydium – част от лаборатории  Pierre Fabre, европейски лидер на пазара на продукти за орална хигиена повече от 40 години.

Дентални  лекари от над 20 града в цялата страна са заявили своето желание да участват в инициативата. Всеки пациент, който иска да получи безплатен преглед, трябва предварително да се обади и да запази час при избрания специалист.

“За постигане на оптимално дентално здраве е от изключителна важност създаването на добри хигиенни навици за устна хигиена още от най-ранна детска възраст, избягване на рисковите фактори за заболявания на зъбите и венците, както и редовните профилактични прегледи при дентален специалист”, споделя д-р Анна Енчева, управител на “Дента Протект” – една от варненските клиники, които ще осъществяват безплатните прегледи.

Ангажираността  ни в подобни кампании е израз на желанието ни все повече хора да бъдат информирани за важността на добрата орална хигиена. Заболяванията на устната кухина могат да се отразят на различни аспекти от живота – на личните отношения, на отношенията на работното място, дори на удоволствието от храната. Също така биха могли да доведат и до социална изолация, когато хората избягват да се смеят, да се усмихват или дори да разговарят, защото се притесняват от състоянието на зъбите си и от усещането, което то предизвиква у другите. А наличието на пародонтални проблеми (на венците) може да увеличи риска от редица сърдечни, белодробни или ендокринни заболявания. Ето защо грижата за оралното здраве е изключително важна за запазване на общото здраве.

За запазване на оралното здраве през целия живот са необходими редовни профилактични прегледи от дентален специалист и неговите препоръки за вашия конкретен случай.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *