Varna
19°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 4m/s NW
Подменят контейнерите за разделно сметосъбиране във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: live.varna
Снимка: live.varna

..в жълтите се изхвърлят отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки, а в зелените – отпадъци от стъклени опаковки

През април започва подмяната на контейнерите за разделно сметосъбиране с нови. В петте района на града, както и в курортните комплекси Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и местността Кабакум, поетапно ще бъдат разположени 458 комплекта контейнери, състоящи се от по един жълт и един зелен контейнер. Всички разходи по организиране на разделното събиране са за сметка на новата фирма „Еко Партнърс България“ АД.

Правилата за разделно изхвърляне са следните: в жълтите контейнери се изхвърлят отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки, а в зелените – отпадъци от стъклени опаковки. Двуконтейнерната система за разделно събиране е максимално удобна за населението, съдовете за смет са метални, тип „Иглу“, което минимизира възможностите за кражби и вандалски прояви и ограничават разпиляването на отпадъците, съобщават от фирмата. Те планират множество информационни кампании за населението, целящи повишаване на екологичното съзнание и стимулиране на разделното събиране.

1 коментар

  1. Варненец

    Това е много по-добър вариант за разделно събиране на пластмаса и хартия и се надявам много повече хора да изхвърлят вече отпадъци в контейнерите за разделно събиране, след като и официално ще може на едно място да се изхвърлят хартия и пластмаса. Преди промяната ги изхвърлях едновременно в контейнера за пластмаса, защото понякога е много трудно са бъдат правилно сепарирани, най-малко поради липса на място у дома (без това да звучи като оправдание). Винаги ме е било яд, като видя туби и бутилки от минерална вода в контейнерите за битови отпадъци. Отвратителната гледка от цигани с колички натоварени с огромни чували с пластмаса трябва да секне. Това може да стане, когато гражданите станат по-съвестни към разделното събиране на отпадъци. Също така, необходимо е повече на брой места за цветни контейнери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *