Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Емилия Милкова: Ползването на електронни книги в библиотеките трябва да се облекчи за учебни цели
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Регламентът за ползването им е сериозно законотворческо предизвикателство, смята директорът на варненската библиотека и кандидат на ГЕРБ за народен представител

Ползването на електронни книги в библиотеките трябва да се облекчи за учебно-образователни цели, коментира директорът на варненската библиотека и кандидат на ГЕРБ за народен представител д-р Емилия Милкова. Така та отговори на въпросите относно авторското право и ползването на електронни книги, поставени на среща с представители на читалищата в община Долни чифлик. „Интересът към електронните книги расте, а регламентът за ползването им е сериозно законотворческо предизвикателство”, отчете д-р Милкова.

IMG_5133Читалищни секретари споделиха проблеми, свързани с материалната база, и предложиха да се преосмисли стандартът за издръжка на читалищата. „Общините оказват съдействие, но често разходите са непосилни за скромните възможности на бюджета, с който разполага едно малко населено място”, посочи кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова, която също взе участие в срещата. Обсъдена бе и финансовата подкрепа, на която читалищата разчитат, за да обогатяват своя културен календар.
„Ако не влизат хора в едно читалище, съществуването му се обезсмисля”, призна Емилия Милкова и допълни, че реформата изисква да се прилагат модерни стандарти за прецизиране на реално действащите читалища.
„ГЕРБ е единствената партия, която включи обогатяването на библиотечните фондове сред приоритетите в своята управленска програма. Предвижда се възможност за финансово подпомагане не творческите проекти в областта на книгоиздаването. Важен знак за подкрепа се дава и по отношение на популяризирането на българската литература, както и на превода й на чужди езици”, обясни Емилия Милкова. По думите й в управленската програма на ГЕРБ се поставя акцент и върху опазването на книжовно-документалното наследство на страната и финансовото подпомагане на българското кино.
В рамките на срещата бяха дискутирани и възможностите за работа по проекта „Глобални библиотеки”, както и  амбициозния проект за нова сграда на варненската библиотека.
За своята кауза Варна да има нов храм на книгите, Милкова бе удостоена с наградата „Носител на просветата 2016“ в конкурса на Националното представителство на студентските съвети. Директорът на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, д-р Емилия Милкова е член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки“ към Международната федерация на библиотечните асоциации, както и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *