Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Хуманитарната протестира срещу решение на РУО – Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Моя Варна
Снимка: Моя Варна

Не разреши на училището прием в професионална паралелка със специалности “Български танц” и “Модерен танц” за учебната 2017/2018 г.

Като изключително спорно определи ръководството на Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна решението на РУО – Варна да не разреши на училището прием в професионална паралелка със специалности “Български танц” и “Модерен танц” за учебната 2017/2018 г.

Ето какво казват по въпроса от училището:

С приемането на новия закон за предучилищно и училищно образование гимназията буквално беше поставена на колене. Без смислени аргументи и причини методично се съсипва един доказал се във времето модел на училище. Гимназията и колективът последователно са подлагани на тежки избори – да се запази гимназията като „Национална“, или да се преобразува в „Средно училище“. Да загуби или да запази паралелките от 5 до 7 клас. Да бъдат или да не бъдат съкратени 1/3 от учителите и персонала. Да се доказва наново като иновативно училище, като й се отне правото да прилага досегашните уникални учебни планове. Да няма собствен прием след 7 клас. Да няма право да прави прием след завършен 4 клас. Да няма индивидуално обучение по музикални инструменти и пеене. Да няма право да проверява способностите и знанията на постъпващите ученици. Да няма профил „Хореография“. Да не може, да няма право, да не й е разрешено! Ежедневно… Да обясни всичко това на родителите.

Буквалният прочит на закона и нежеланието на институциите да се подкрепи гимназията в този тежък преход доведе до поредния, вече прекален абсурд – началото на края на обучението по хореография в училището. След 11 години съществуване на профил „Хореография“; при 207 ученици в 8 паралелки, обучавани на най-българското изкуство; при спечелени всички възможни национални и няколко международни награди; при създадена с много собствени инвестиции учебна база, като по учебник; при назначени 11 млади и високо мотивирани учители и корепетитори; при наличието на гардероб с над 2000 носии и аксесоари; при договори с ВУЗ за базово училище за практика на техни студенти и за прием на нашите ученици без изпит в специалност „Танцово изкуство“; при заявена официална подкрепа от национално представени работодателски организации – днес всичко това се оказва без значение и обрича на унищожение, с лека ръка и чиновническа незаинтересованост.

С подкрепата на учителите, учениците и родителите ние, ръководството на гимназията протестираме срещу това решение на РУО – Варна и каним всички медии на пресконференцията, за да изразим нашата позиция и да представим нашите аргументи, незачетени от институциите при утвърждаването на държавния план-прием на Варна за учебната 2017/2018 г.

4 коментара

  1. Юлия Николова

    Споделям протестите! Това уникално училище през годините откриваше и развиваше таланти. Престъпление е да се унищожава успешно доказал се модел!

  2. Цонка Ганчева

    Аве ей ш видиш ти

  3. Krumov

    Я по-леко с ганчева бе,папагал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *