Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Часът на Земята: Загаси светлините, отвори очи за планетата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

земя

И тази година Варна се включва в най-голямата природозащитна инициатива в света, организирана от World Wildlife Fund (WWF)

“Часът на Земята” ще удари в 20:30 ч. на 25-ти март – събота, а обединяващото мото е “Загаси светлините, отвори очи за планетата”.

И тази година Варна се включва в най-голямата природозащитна инициатива в света, организирана от World Wildlife Fund (WWF).

В знак на съпричастност към каузата от 20:30 до 21:30 ч ще бъде изключено фасадното осветление на административната сграда на Община Варна, както и други обществени сгради и обекти в града.

Очите на Рила – така са известни Седемте рилски езера, снимка от които можем да видим във всяко представяне на България и във всеки учебник по български за чужденци. Но този символ на нашата страна днес преживява трудни времена.

Окото е изключително крехък орган. Досущ като него, и кристално чистите в миналото езера са твърде чувствителни на вредно човешко влияние. Потвърждават го научните изследвания на състоянието на седемте високо-планински езера в Рила. Те са сред най-засегнатите природни обекти от климатичните промени (повишаването на средната температура на въздуха и водата), но и от струпването на прекалено много хора в тази част на планината. Двата фактора вече доведоха до заблатяване на няколко от езерата, запазили се чисти в продължение на векове. За да бъдат запазени Очите на Рила, са необходими спешни мерки за ограничаване на прекомерния човешки натиск, дължащ се и на неспазване закона.

Заради потъпкване на правилата, гарантиращи опазване на природата, страда и друга прекрасна българска планина – Пирин. Над 85 хиляди души от цял свят изразиха до момента подкрепата си за българския национален парк в кампанията на WWF. Опитваме се да предпазим Пирин от недалновидни действия, целящи мимолетни ползи, но предизвикващи негативни последици за десетилетия, столетия или дори завинаги.

Според учените, климатичните промени, които вече сериозно засягат крехките планински екосистеми, водят до намаляване на броя дни със сняг и увеличаване на сухите дни. Доклад на Министерството на околната среда и водите сочи, че при това положение под въпрос се поставя икономическата целесъобразност на развитието на зимните спортове в планините. “Дори при масирано производство на изкуствен сняг, много ски курорти ще разчитат на по-малко от 100 дни с подходящи зимни условия годишно, брой, който е всеобщо приет като праг на тяхната финансовата жизнеспособност.”, се казва в документа.

Да отворим очи за планетата означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия. Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *