Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Започва изграждането на канализация в “Ален мак”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Започва изграждането на канализация в СО „Ален мак“-DSC_4113

Пречиствателната станция в Златни пясъци готова за сезон 2019 г.

Изграждането на канализационната мрежа в СО „Ален мак“ започва до дни. Инвестицията е част от втория етап на мащабния проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в Златни пясъци, който е на обща стойност 37,1 млн. лв. Той е по ОП „Околна среда“, като съфинансирането на Община Варна е 8,4 млн. лв.

Започва изграждането на канализация в СО „Ален мак“-DSC_4118Предвидено е изграждане на 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина около 5 км, с 265 отклонения. Отпадъчните води от тях ще бъдат включени в действащи колектори, заустени в ПСОВ „Златни пясъци“. „Знаете, че в зоната около „Ален мак“ има регистрирани свлачищни процеси, които се задълбочават от септичните ями на сградите. С изграждането на канализацията ще решим този проблем “, обясни кметът Иван Портних. На пресконференцията днес участваха Христо Иванов – зам.-кмет, и Златка Танева, ръководител на проекта.

Започва изграждането на канализация в СО „Ален мак“-DSC_4122Кметът припомни, че този проект единствен бе фазиран от предния програмен период. „Благодаря на бившия министър на екологията Ивелина Василева, на всички ангажирани с проекта, че успяхме да запазим средствата и да ги прехвърлим в настоящия програмен период“, допълни Иван Портних. Той допълни, че се работи активно и по проектирането на пречиствателната станция в Златни пясъци, защото без чисто море няма как да развива устойчив туризъм. След реконструкцията и разширението, ПСОВ „Златни пясъци“ ще може да поема натоварване до 72 122 еквивалент жители. Ще бъде осигурено необходимото пречистване на отпадните води, включително отстраняването на общ азот и фосфор. След това те ще бъдат отвеждани чрез дълбоководното заустване, изградено през 2014 г., на 2200 м в морето. Очаква се новата пречиствателна станция да е готова за сезон 2019.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *