Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В неделя местим стрелките на часовниците с един час напред
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Лятно часово време

Лятното часово време се въвежда на 26 март в 3:00 часа местно време

В нощта преди парламентарните избори ще трябва да преместим стрелките на часовниците с час напред. Лятното часово време се въвежда на 26 март (неделя) в 3:00 часа местно време, напомнят от Българския институт по метрология.

Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4:00 часа местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците се връщат с един час назад.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *