Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Нека не местим стрелката, искат български жени
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Часовник, будилник

Инсулти, инфаркти и хронични болести заради смяната на часа, българки призовават институциите да се откажем от нея

Да се отмени „лятно-зимното” часово време поискаха жените от „Организацията на обединените българи” (ООБ) в писмо до президента Румен Радев. Копие е изпратено до премиера Огнян Герджиков, до Огнян Златев -ръководител на представителството на ЕК в България, Теодор Стойчев -ръководител на ЕБЕП в България, и до Списание 8.

Икономическата изгода от това решение се равнява на 0,60 лв. на глава от населението, обясняват жените. (Сумата е от неизползването на изкуствено осветление 20,5 гигаватчаса годишно, или около 0,01 % от общата консумация на страната за 2005 г.)

На другата страна на везните обаче стоят множество негативни ефекти върху здравето и поведението на хората вследствие нарушаването на биологичния им ритъм, обясняват от ООБ. Проблеми със съня и концентрацията, повишена раздразнителност и дори агресивност, склонност към самонараняване, изостряне на хронични заболявания (особено сърдечносъдови), а оттам – увеличен риск от катастрофи, трудови злополуки, самоубийства и пр.

Жените от ООБ цитират изследване на биолозите Тил Рьонеберг и Томас Кантерман от университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, според които преминаването към лятното часово време обърква вътрешния часовник на хората и повишава риска от инфаркт. Друго проучването от Университета в Турку, Финландия показва увеличаване на риска и от исхемичен инсулт.
Данни на Американската кардиологична асоциация пък са показали, че исхемичните инсулти съставляват 87% от всички случаи на мозъчен удар и се увеличават с 8% в двата дни след преминаването към лятното часово време!

Изследователи са установили, че за болните от рак и за хората над 65 години рискът от инсулт е съответно с 25% и 20% по-висок след преминаване към лятно часово време, отколкото през другото време.

untitled1

В България потърсилите спешна кардиологична помощ в първия делничен ден след преминаването към лятното часово време са с 50-65% повече, наблюдава се и драстично влошаване на състоянието на хората с хронични заболявания, твърдят още от организацията и обясняват: смяната на часовото време пречи на естественото настройване на вътрешния часовник, тъй като производството и на мелатонин, и на кортизол в човешкия организъм е чувствително към наличието на дневна слънчева светлина, а последиците са сериозни.

Симптоматиката на десинхронозата е сходна със състоянието на хроничното недоспиване: гадене и чувство за тежест в стомаха; главоболие и замаяност; дезориентация в пространството; ирационално мислене; безсъние или патологична сънливост; депресивно настроение; изгубване на апетита; нарушена двигателна активност. И това са симптоми, които засягат всеки от нас в началото на първата седмица след смяната на времето.

В заключение жените обобщават, че прилагането на мярката е неоправдано особено на фона на пренебрежимо малкия енергиен ефект от нея. Това е причината 169 други държави да не си „пипат“ времето! А десетки страни вече да са отменили това неправилно решение през годините, допълват дамите.

Отмяната на „лятно-зимното“ време може да стане лесно – с отмяна на Постановление 94 на Министерския съвет от 13.03.1997 г., според което стрелките се местят.

В отговор на петиция 1477/2012 г. ЕК вече е обяснила, че „решението относно стандартното часово попада в сферата на компетентност на държавите членки, а не в тази на ЕС”, следователно е изцяло в ръцете на отделните държави.

„За пръв път тази практика е въведена от германското правителство през 1916 г. по време на Първата световна война. Достатъчно дълъг период от време, за да се осъзнаем и да спрем връщането на часовника с един час напред или назад!”, заключават българските жени.

„Умоляваме като майки, съпруги и дъщери на поколения българи: Направете българския народ по-щастлив и усмихнат, макар и на пръв поглед този жест на отмяна на „лятно-зимното” часово време да изглежда твърде малък на фона на останалите проблеми в държавата. Ефектът му обаче ще бъде голям и всички ние заедно ще го усетим много скоро и в името на България! Доверете се на женската интуиция, тя рядко подвежда!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *