Varna
26°
ясно небе
Влажност: 44%
Вятър: 6m/s SE
“Варна – град на знанието“ става национална програма
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Започнаха Дните на архитектурата във ВСУ „Черноризец Храбър“-DSC_3597 (1)

Образованието да създава мислещи хора, залага ГЕРБ в политиката си за следващите години

Целогодишна работа за всички и по-добро заплащане. Тези задачи си постави местната администрация във Варна, залагайки на кардинална реконструкция на инфраструктурата в града. И резултатите не закъсняха – все по-засилен интерес от страна на инвеститори (областта е втора след София по преки инвестиции за 2015-а година), а работодателите наддават за добрите специалисти в определени области.

Именно така – след многобройни разговори с бизнеса и очертаване на нуждите му, се роди и новият приоритет на Европейската младежка столица, за каквато Варна беше обявена през 2017-а. По-качествено образование още от началното училище, знания и умения, свързани с конкретните нужди на бизнеса, създаване на условия за пълноценен живот на младите хора и в свободното време, за да останат в града – това за задачите, които сега си поставят кметът Иван Портних е екипът му.

А амбицията Варна да се превърне в град на знанието стана основно послание на ГЕРБ не само за морската столица, а в национален мащаб.

Какво се крие зад „Варна – град на знанието“

104 млн. лева от бюджета на Варна за 2017 година са за образование. Това е най-голямото перо, предвидено за финансиране, обяви преди дни на среща с учителската общност Иван Портних. Крайната цел на програмата за стимулиране на любовта към познанието, изграждането на цивилизовани отношения родители – ученици – учители, създаването на условия за нормален учебен процес, отдих и двигателна активност в детските, средните и висшите учебни заведения, е младите хора да намерят реализация в родното си място. Да живеят тук и да имат възможност за изграждане на успешна кариера във Варна. Това ще помогне не само на младите хора да имат достойна работа и доходи, но ще даде и тласък на развитието на града, категоричен е кметът на Варна.

IMG_4725Ние приемаме изцяло политиката на община Варна и посланието на ГЕРБ за морската столица става „Варна – град на знанието”, обяви и водачът на листата на партията Лиляна Павлова.

„Без инвестиции в образованието и учителите няма как давървим напред, да имаме добри доходи и младите да останат в България“, категорична е Павлова. „Залагаме на огромна инвестиция в професионалното образование, което съвместно с бизнеса дава възможност на младите да останат в България”, обяви водачът на варненската листа.

„Издигането на образованието в национален приоритет е дълбоко осмислено действие и категоричен управленски ангажимент“, заяви пред варненските учители тяхната колежка и настоящ кмет на столицата Йорданка Фандъкова. „Всичко, което предлагаме, е в резултат на добре направени разчети, а не просто обещания“, увери тя.

„Образованието гарантира сигурността на държавата. То е ключът за вратата към личните успехи и всеки от нас го държи в ръцете си. Трябва да се стимулира всяка форма на квалификация, но няма как с наредби да убедим общетвото, че ние – учителите, сме достойни за уважение. Трябва сами да докажем, че това е така“, обърна се към варненските си колеги Фандъкова. Като съавтор на управленската програма на ГЕРБ в частта за образованието, тя представи основните приоритети за следващите четири години. Промяна в държавните стандарти; промяна на формулата за делегираните бюджети в посока финансирането на училищата да не зависи само от броя на децата в тях; мерки за привличане на децата в училище чрез завишаване на контроба на институциите върху родителите, отговорни за това, са само част от мерките за повишаване на качеството на образованието, заложени в програмата на ГЕРБ.

„Много важно, според нас, е да се инвестира в предучилищното възпитание. То е изключително важна и основополагаща част от образованието на децата ни, залагаща се още в детската градина. Варна има сериозен опит в тази посока, който може да бъде използван като матрица в национален план, похвали колегите си от морската столица кметицата на София.

Два пъти по-високи учителски заплати

Едни от най-важните инвестиции, подчерта Фандъкова, са тези в учителите. Трябва да работим усилено върху мотивацията и подготовката, за да привличаме млади хора към професията. Част от мерките е залегналото двойно увеличение на учителските заплати в рамките на следващите 4 години.

Кметът Иван Портних- Библиотеката е част от проекта Варна – Град на знанието-DSC_4025Пътят за връщането на интереса на учениците към учебния процес минава през въвеждането на новите технологии в класната стая, категорични са експертите на ГЕРБ.Трябва да сме много адекватни на времето и да ги използваме много добре, за да бъдат нашите ученици готови за бързото развитие на IT-сектора, обясни Фандъкова.

В тази връзка е и обвързването на професионалното образование като цяло с бизнеса и неговите изисквания за квалификацията на кадрите, които излизат от средните и всиши училища в България. Само тази обвързаност може да гарантира добра реализация на младите хора и добре подготвени служители за бизнеса, категорични са експертите.

За да има максимално препокриване на теоретичното преподаване на учебния материал с изискванията и нуждите на бизнеса, където ще се реализират младите хора, ГЕРБ ще работи активно върху въвеждането на дуалната система. Обучението чрез работа ще бъде и сред приоритетите за развитие на висшето образование. Така кадрите, които ще излизат на пазара на труда, ще са максимално адекватни на неговите изисквания.

Спорт и психолози ще борят агресията в училище

С особено внимание ще се ползва и темата за агресията в училище. Рецептата на ГЕРБ за решаването на нози проблем включва два компонента. От една страна – увеличаване на броя на психолозите, педагогическите съветници и помощник-учителите в училищата. В над 3500 училища в страната има само 600 психолози, каза Йорданка Фандъкова. Вторият компонент в битката с агресията ще е връщането на активния спорт в системата на родното образование. Спортът може да трансформира агресията в амбиция за постижения и успехи, стига за това да има необходимите условия, категоричен е и бившият спортен министър Красен Кралев, който е кандидат за депутат от Варна.

В програмата на Министерството на спорта има предвидени 130 млн. лева за ремонт и изграждане на физкултурни салони в българските училища. От 2700 учебни заведения 300 нямат въобще зали за спорт, а в 400 се използват пригодени за целта помещения. Варна е пилотният град в страната, където започва изграждането на модерни спортни площадки в 10 учебни заведения. Освен това на територията на общината ще бъдат построени 80 многофункционални спортни съоръжения, а във „Виница“, „Владиславово“, „Приморски“ и „Аспарухово“ – многофункционални спортни комплекси, подобни на този в „Младост“, обобщи кметът на Варна Иван Портних.

Подготвеният от спортното министерство нов Закон за спорта, който чака разглеждане от новото Народно събрание, предвижда и улесняване дейността на спортните клубове в университетите. Те могат да бъдат самостоятелни юридически лица с право на членство в съответните федерации и като такива ще могат наравно с останалите да кандидатстват за държавно финансиране, подчерта Кралев.

Във Варна и региона има 40 000 студенти и 50 000 ученици. Това е огромен кадрови потенциал, който трябва да успеем да задържив региона, в България, подчерта Лиляна Павлова.

Таня Петрова – директор на варненско училище и кандидат за депутат от ГЕРБ:

За първи път образованието е категоричен приоритет

Щастлива съм, че точно партия ГЕРБ постави образованието дори преди изгражданетона магистралите. Това е преобръщане на приоритетите в полза на най-големия ни капитал – нашите деца. Повишаването на нивото на знание е белязало всяка стъпка от управленската програма за следващите 4 години. Като се започне от завишаването на контрола върху родителите, особено в социално слабите и малцинствените групи чрез строгото обвързване на получаването на социални помощи с посещението в училище и се стигне до промяна на съставяне на учебните програми и начина на провеждане на учебния процес. Въвеждането на дигитализацията, дуалното обучение, включванетона учителите в писането на учебници и бизнеса – при съставянето на учебните планове на професионалните гимназии и създаването на уславия за мотивация и подкрепа на учителите е сериозна стъпка към нашия идеал за образование – да произвежда не просто екперти, а да създаде бъдещо мислещо поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *