Varna
28°
ясно небе
Влажност: 39%
Вятър: 4m/s N
Сладкарница “Крамер” отговори на студентите от Медицинския
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Заснемане на цял екран 23.3.2017 г. 132236

Обвиниха ръководството на МУ Варна в смазване на дребния бизнес

От сладкарница “Крамер” във Варна изпратиха отговор на студентите от Медицинския, които направиха подписка срещу заведението, в непосредствена близост до централния вход на висшето учебно заведение.

Публикуваме отговора на “Крамер” без редакторска намеса:

Нека Ръководството на МУ Варна да разкаже как смазва дребния бизнес като затвори ресторант Табла – построено, инвестирано, оборудвано, разработено от Крамер заведение, което осигуряваше години наред изхранването с отстъпка на служители и студенти. Как с лека ръка оставиха без доход 15 домакинства на работещите там хора, за да стои сега обекта празен месеци наред. Кой имаше интерес от това? Може би неслучайна е атаката към другия бизнес на търговецът, който години наред ги хранеше? А как се узакони обекта, който Крамер изгради, с какви документи и по какви наредби- нека отговорните органи проверят! Нека да споделят къде отиват субсидиите за изхранването на студентите през всичките тези години, в които университета няма столова? Нека студентите да кажат къде се хранят сега и как университета им помага за решаването на този проблем?

Във връзка с „подписката от студенти на МУ Варна“, ние от Крамер бихме искали да дадем нашето опровержение.
1. Сладкарница Крамер НЕ е незаконно построена, а е със съвсем законно разрешително за ползване, издадено по надлежен ред от Район Приморски на Община Варна, въз основа на което се заплаща наем.

2. Сладкарница Крамер НЕ се намира непосредствено до входа на университета, а на съседен парцел и цяла улица я отделя от МУ Варна

3. От повече от 10 години сладкарницата използва едни и същи площи и не се е разширила и на метър извън застроената преди повече от 20 години площ.

4. Няма план за зелени площи или спортни площадки на това място и това е видимо в публичните регистри и всеки, който се интересува, може да провери.

5. Тротоарите около обекта от години се поддържат, почистват и осветяват от фирмата. Заетите площи от маси са с абсолютно законно издадено разрешително за ползване на тротоарно право и всеки месец се заплаща на общината не малка сума за това. Реално погледнато е много по-лесно, майките с колички, възрастните хора и студентите да минат по тротоара около Крамер, отколкото по всеки друг тротоар на Генералите, зает с абсолютно незаконно паркирали автомобили.

6. Категорично нито един автомобил на фирмата и на всички, свързани с нея фирми и лица не си позволява да блокира входовете и изходите на университета.

7. Студентите на МУ Варна са редовни клиенти на Крамер и го използват да си починат от натоварената си програма, а също и за социални контакти, срещи с колеги.

8. Сладкарница Крамер дава работа и възможности за професионално развитие на 70 човека, което означава, че толкова домакинства получават доход и издържат семейства от работата си там. Студенти от МУ Варна също се възползват от атрактивните почасови предложения за работа там, за да могат да подпомагат издръжката си във Варна докато следват.

9. Крамер е редовен спонсор на социални домове, деца в неравностойно положение, спортни клубове и други и това е една от важните му социални функции.

В заключение искаме да кажем, че не може с лека ръка да се иска премахването на Крамер, тъй като той от години е на това място и е част от историята и развитието на квартала. Не може с лека ръка да се оставят толкова хора без работа при положение, че МУ Варна има достатъчна база за спортуване на студентите. От друга старна стои въпроса защо МУ Варна е превърнал едновремешната си спортна площадка (на гърба на университета на ул.“Цар Асен“) в платен паркинг и кой черпи облагите от това решение, което определено не е в интерес на студентите и гражданите? И защо не предложат на желаещите да спортуват „хиляди“ студенти там спортна площадка, а искат да съсипят бизнес, граден с години, който дава препитание на толкова много хора.

За толкова години работа в квартала, не е подадено НИТО ЕДНО оплакване от Крамер. Това, че Крамер е важен за обществеността се потвърждава и от стотиците граждани, които се подписаха в името на това Крамер да остане на мястото си – много от тях жители на квартала, а също и студенти.

6 коментара

 1. Варненец

  Наистина “Крамер” абсолютно са завзели тротоара пред сладкарницата, като разполагат там маси през топлите месеци. Дали това е законно – нека установят съответните компетентни органи в Община Варна.

 2. ТодоровСМ

  Така е ,но сладкарницата наистина е отсреща а снимките са от Табла ,която беше вътре в МУ.Явно има нещо между МУ и Крамер и е вярно че много клиент олигофрени редовно атакуват бариерата на МУ. Но какво са виновни Крамера?

 3. фея

  ааааа фитнеса на ТИМ в двора на МУ?!?!?! Да спортуват там студентите… много долна игра. Аз съм за Крамер!??! МУ (мууууу да си оправи бъкийте , а не да руси простотии в ефира) Бариерата на МУ е “атакувана” , когато те не работят и аз съм спирала ,за да си взема тортата, но когато университета е затворен – на кого преча тогава?А? Лигавщини … Вижте си тимаджийския фитнес първо!

  • Трол

   Фея ли си, кифла ли си не зная но фитнеса поне от 2г не е на ТИМ – те се преместиха в спортна зала. Но ти явно по далеч от пазара не ходиш.

 4. Хубавата

  Нито фитнеса в мазето на МУ, нито заведението Табла в двора на същият, имат място в сграда та и прилежащата и територия на държавен университет.

 5. Кондьо

  Това са глупости ! Някой стои зад студентите. А това Табла почти празно и скъпо заведение.
  Крамер защо затвориха в Гранд мол? Там нямаха проблем дори се пушеше вътре.
  А тук залата им за пушачи е върху тротоара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *