Varna
12°
ниска облачност
Влажност: 93%
Вятър: 1m/s NNE
Продължителният сън може да е симптом за бъдещо слабоумие
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Кафето и сауната помагат срещу Алцхаймер

При хората, които всяко денонощие спят повече от девет часа, се наблюдава повишен риск от развитие на слабоумие в продължение на следващите десет години. Това показват анализи на изследвания на сърцето (FHS). Освен това данните сочат, че този, който спи по-продължително време, има по-малък обем на мозъка.

Група възрастни участници в експеримента били наблюдавани цели десет години. Целта била да се определи кои от тях са развили слабоумие, свързано с болестта на Алцхаймер. След това изследователи от Бостънския университет анализирали данните за продължителността на съня и определили риска от развитието на деменция.
Според учените резултатите показват, че продължителността на съня над нормата може да бъде симптом, а не причина за измененията в мозъка вследствие развитие на слабоумие. С други думи, ограничаването на продължителността на съня едва ли би помогнало за намаляването на риска от развитие на слабоумие.

Експертите отбелязват, че внимателното изучаване на проблема със съня ще помогне в ранното откриване на когнитивното разстройство и деменцията.

Изследователите установили, че чашка кафе може да ни помогне да се справим със забравянето, а по-честото посещение на сауна намалява риска от възникване на болестта на Алцхаймер. И още – създадено е необикновено приспособление, което проследява качеството на съня и дава съвети за подобряването му, а така също и за опасностите от недоспиването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *