• Варна
  7°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 8m/s W
  Първо потвърждение на самоубийство заради играта “Син кит”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  син кит

  15-годишно момиче почина в Румъния, след като падна, докато си правеше селфи с приятели

  15-годишното момиче, което почина, след като падна, докато си правеше селфи с приятели на деветия етаж на блок в центъра на румънския град Сибиу, е играло на играта “Син кит”, заявиха прокурори, разследващи случая, пише вестник “Гъндул”, цитиран от БТА.

  Прокурорите твърдят, че има сериозни основания да се смята, че смъртта на момичето не е инцидент, а самоубийство.

  Те са установили, че тя е инсталирала на мобилния си телефон играта “Син кит” и е публикувала във Facebook и Instagram редица съобщения, които показват преминаване през различните етапи на играта, както и изображения, правещи пряка препратка към самоубийствени актове.

  Руската игра “Син кит” циркулира по-специално в държави със славянски език. Играта има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от “надзорник” или “ментор”. Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип. Поръченията, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4:20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото. Според психолози крайната цел е играчът да изгуби вяра в себе си и да стигне до самоубийство.

  Кметът на Букурещ Габриела Фиря и министърът на вътрешните работи Кармен Дан участваха в разяснителна кампания в столични училища във връзка с опасностите, на които се излагат учениците, ако играят играта “Син кит”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *