Varna
19°
ниска облачност
Влажност: 82%
Вятър: 3m/s SE
„Роял Хелена“ отплава за най-бляскавите морски празници в Европа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Роял Хелена

Пламен Свещаров разказва за наситения календар и мащаба на предстоящите събития, в които ще участват българските моряци

Екипажът на ветрохода „Роял Хелена“ очаква варненци да го изпратят подобаващо за 5-месечно плаване в Европа. Духова музика на ВМС, приятели,семейства и колеги ще изпратят младите ентусиасти на 8 април 2017 г. в 9:30 часа на Морска гара.

Баркентината ще участва в най-бляскавите морски празници, сред които Балтийската Тол Шипс регата. На борда са и трима практиканти от Техническия университет, които очакват плаването с хъс.

Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топ Сейл“ – фирмата-собственик на „Роял Хелена“, разказва за наситения календар и мащаба на предстоящите събития, в които ще участват българските моряци.

Пламен Свещаров-Г-н Свещаров, защо „Роял Хелена“ излиза от България точно преди активния сезон?
-Един ветроход трябва да плава и да бъде при семейството на големите ветроходни кораби, да участва в различни мероприятия. Ще гостуваме на много европейски морски градове по тяхна покана. Общините, компаниите и организациите, които ни канят, високо оценяват, че българският ветроход ще пропътува дългия път през Мраморно, Средиземно море, Атлантическия океан, за да се включи в техните празници.

-Имате наситена програма, която тръгва от Лисабон. Какво предстои?
-„Роял Хелена“ за пръв път посещава това прекрасно място в Португалия, където ни очакват. След това заминаваме за Хамбург, където ще се включим в празненствата на Пристанище Хамбург – голямо събитие с парад на ветрилата по Елба, който най-вероятно ще бъде воден от „Роял Хелена“. Предстои ни посещение в Съндърленд, Великобритания, очаква се кметът на града да са качи на борда. Нашият ветроход ще бъде предвестник на регата Тол Шипс 2018 г., която ще стартира от Съндърленд. Продължаваме към Бремерхафен и регатата, в която ще участват около 50 кораба.

-Ветроходът ще участва в най-голямото събитие на лятото – какъв е маршрутът?
-Балтийската Тол Шипс регата стартира от Халмстат, Швеция със състезателна гонка до Котка, Финландия. Ще се включим в плаването до Талин, Естония и ще продължим в надпреварата от Турко до Клайпеда. Финалът ще е в Счечин, Полша и се очаква той да бъде посетен от 4 милиона души. Уникална регата като мащаб, като организация, огромен морски празник. До момента са се записали 110 ветрохода, като в клас А на големите ветроходи, където сме и ние – 26 ветрохода.

-Планирате да посетите града-побратим на Варна Рощок?
-След участието ни в морския празник Сейл Ден Хелдер, Холандия, ни очакват в Рощок с много специално отношение. Ще се включим и на финала в другото голямо събитие на лятото – регата, която е с две пресичания на Атлантика, маршрут до Кариби, Канада, САЩ. „Роял Хелена“ ще се присъедини на финала на 30 август в Льо Авр, Франция.

-Ще използвате ли тези хубави морски празници с милионна публика в Европа да рекламирате Варна като Младежка Европейска столица?
-Беше планирано с общината и със сдружение „Варна Младежка Европейска столица“ да брандираме кораба с транспаранти, с реклами, флагове, но поради незнайни за мен причини не се стигна до взаимно решение.

-Все пак „Роял Хелена“ е един достоен представител на Варна и България, не е ли редно да получавате някаква подкрепа?
-Тази тема е разсиквана в множество разговори, които водим вече с години – когато „Роял Хелена“ излезе извън България и участва по регати, паради, пристанища представя Варна, публиката научава и говори за Варна и България, а не за фирмата-собственик на кораба, затова мисля, че е редно да получаваме нужната подкрепа, но това не се разбира по този начин от институциите. Няма да зачеквам темата с резултатите, които „Роял Хелена“ показа за краткото време, в което плава по международни участия и регати, те са ясни и се знаят, но бих искал да дам един пример: организаторите на Ханзе Сейл Рощок от общината в Рощок, са толкова щастливи, че от побратимения им град Варна ще пристига кораб за участие, че са отредили специално място на кораба, както и „Роял Хелена“ е обявен за Флагман на флотилията ветроходи. Уважение не само за кораба и екипажа му, а и за Варна и България като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *