Varna
27°
разкъсана облачност
Влажност: 57%
Вятър: 4m/s NNW
Кой е най-вредният спорт?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Отговорът едва ли изненадва, но причините за повече от неочаквани

Учените са категорични – футболът в голяма степен влияе върху структурата на мозъка.

Твърдението е резултат от изследването, което са провели учени от Университетския колеж в Лондон и Кардифския университет. Въз основа на получените данни те открили, че футболът оказва влияние на мозъка, при това негативно.

Какво показва изучаването на мозъка на починали в различни години футболисти? У всички без изключение се наблюдават явни изменения на структурата на сивото вещество, което е станало причина за развитието на деменция и настъпването на преждевременна смърт.

JS116469391

Оказва се, че през годините футболистите натрупват повтарящи се микротравми, които след време довеждат до изменения на тъканта на целия мозък. Вследствие на това се нарушават мозъчните функции.

При това най-често хората не предполагат за започналите промени в организма им и не обръщат внимание на такива симптоми като световъртеж, главоболие, рязсеяност, раздразнителност, сълзливост. В същото време всички тези симптоми могат да бъдат проява на травматична енцефалопатия – влошаване на мозъчната дейност.

Авторите на изследването са на мнение, че засега е рано да се твърди, че за слабоумието при шестимата бивши футболисти е виновен само футболът. Към причините трябва да се прибавят възрастта и генетичните фактори, но несъмнено футболът е изиграл голяма, ако не и решаваща роля.

По-рано подобни изследвания са проведени и от американски учени. Те са стигнали до следния извод: 96 процента от професионалните играчи в американския футбол страдат от хронична травматична енцефалопатия: при 87 от 91 играчи мозъкът имал необратими признаци на дегенеративно заболяване.

1 коментар

  1. Джинджифил Глухарчев

    най вредния спорт е Еврофутбола, с една дума тотомафията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *