Varna
19°
ниска облачност
Влажност: 82%
Вятър: 3m/s SE
DJ прави концерт под Еверест
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

everest

Известният британски DJ Пол Оукънфолд е пристигнал в базовия лагер под връх Еверест, където смята утре сутрин да изнесе концерт „на най-високото място на Земята” на надморска височина от 5 380 метра.

Със започването на сезона на изкачванията в Нелал малцина от алпинистите, запътили се към Еверест, очакват да видят три пъти номинирания за награда „Грами” изпълнител. Кариерата на Оукънфолд обхваща 3 десетилетия и включва съвместни изпълнения с Мадона и U2.

53-годишният Оукънфолд няма опит в изкачването и е поел на 10-дневното си пътешествие с товарни животни и носачи, които отговарят за озвучителната апаратура. Диджейът е репетирал 4 месеца преди да пристигне в Непал.

На този концерт публиката ще е основно седнала, защото въздухът е прекалено разреден и човек може да остане без дъх много бързо, казва Ранзен Джа – непалски DJ, който съпровожда Оукънфолд.

Събитието цели привличане на вниманието към глобалното затопляне и набиране на средства за благотворителност. Британецът събира пари и за подпомагане на оцелелите от разрушителното земетресение в Непал през 2015, което погуби близо 9000 души е остави хиляди без дом, мнозина от които ще живеят във временни центрове.

Има и хора, които не подкрепят инициативата на Оукънфолд и изтъкват, че той нарушава мира и спокойствието на Хималаите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *