Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 5m/s W
Преобразуват Хуманитарната гимназия във Варна в средно училище
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Моя Варна
Снимка: Моя Варна

Кметът изпрати писмо до МОН за запазване на танцовите паралелки

Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна ще бъде преобразувана в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства, като запази патрона си. Промяната се налага заради влезлия в сила през август миналата година Закон за предучилищното и училищното образование, в който не се предвижда съществуване на гимназия с хуманитарен профил и обучение в класовете от прогимназиален етап. Ако тя не бъде направена, ще се наложи гимназията да закрие поетапно 16 паралелки, което ще доведе и до съкращаване на персонала.

Преобразуването ще бъде обсъждано на насроченото за сряда заседание на постоянната общинска комисия по наука и образование. За него вече има решение на педагогическия съвет на гимназията.

Междувременно кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до министъра на образованието проф. Николай Денков, в което предлага за учебната 2017/2018 година да бъде преразгледан приема на ученици в професионална паралелка „Танцьор“, специалност „Български танци” и специалност „Модерен танц” в НГХНИ „Константин Преславски“, съобщават от пресцентъра на общината.

“В гимназията има установена традиция в обучението по хореография вече 11 години и това обучение е с доказано високо качество”, се казва в писмото. Възпитаниците и техните учители са носители на многобройни престижни награди от различни конкурси на регионално, национално и международно ниво. Училището разполага с необходимата материално-техническа база за обучение по професия „Танцьор”, специалност „Български танци” и специалност „Модерен танц” – учебни кабинети, три танцови зали, репетиционна зала – всички оборудвани съгласно изискванията. За периода от 10 години, в които се е извършвало обучение по профил „Изкуства” – хореография, училището е събрало, поддържа и непрекъснато обогатява гардероб с 2 042 броя сценични костюми и аксесоари към тях, включващ носии от различни фолклорни региони и костюми за модерен танц, използвани от учениците при постоянните им участия в сценични изяви. НГХНИ „Константин Преславски“ е училище, което години наред печели престижни награди със своите танцови състави от хореографските паралелки. Предвид постигнатото, както и заради високия обществен интерес, вярвам, че искането на ученици, преподаватели и родители за продължаване на традициите и надграждане чрез утвърждаване на прием по професия „Танцьор“ в НГХНИ „Константин Преславски“ – Варна“, ще бъде удовлетворено”, се казва в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *