Varna
24°
ясно небе
Влажност: 64%
Вятър: 7m/s SE
386 деца от Варненско са без ваксина за морбили
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Родителите отказали имунизациите

386 деца от Варна и областта не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили поради отказ на родителите. Това съобщи в ефира на Радио „Фокус“ д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тя подчерта, че във връзка с разпореждане на здравното министерство за недопускане разпространение на морбили на територията на България са били разпоредени определени мерки, които е трябвало незабавно да бъдат сведени до знанието на общопрактикуващите лекари за изпълнение.

„Мерките касаеха основно издирване и анализиране на имунизационното състояние на всички деца на възраст от 13-месеца до 12 години с липсващи имунизации против морбили. Тоест да бъде направен анализ от всеки лекар, който да бъде предаден като цифри и имена, за да може тези данни да бъдат обобщени. На база на това, което общопрактикуващите лекари ни дадоха като информация, ние обединихме по причини и разпределихме необхванатите деца. Има една сериозна цифра от 386 деца, които не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили поради отказ на родителите. Това е най-притесняващата цифра, защото с тези родители, които отказват имунизации по различни причини, много трудно се работи“, допълни д-р Янка Драганова. По думите й към момента активно са включени всички здравни медиатори, които са на подчинение на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна за оказване на съдействие и помощ при издирване, особено на ромско население, както и за деца, които поради някаква друга причина – отдалеченост, бедност, неинформираност, не са се явили за имунизация. „Разчитаме на тяхното съдействие, за да може да обхванем поне този контингент. А всички други, чийто родители отказват имунизация на територията на града, извън ромските махали, отново ще се търсят контакти с тях, за да може тези деца да бъдат насочени за обхващане в нашия имунизационен кабинет“, посочи д-р Драганова.

Притеснението на епидемиолозите във Варна е свързано с очакваните за Великден гости от Румъния, където болните от морбили са вече над 4 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *