Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Русенският митрополит забрани обикалянето на църквите навръх Великден
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
5442755
Снимка: БГНЕС

 

Русенският митрополит Наум слага край на традицията да се обикалят църквите в епархията в нощта на Великден, предаде БГНЕС. Решението, което изненада голяма част от миряните, всъщност е завръщане към строгите канонични норми.

Среднощната обиколка на Възкресение е въведена като обичай през годините, а не е част от църковната служба за най-големия християнски празник.

Промените станаха факт още на този Великден, когато множеството от хора пред катедралния храм „Света Троица“ са останали изумени, че няма да има обиколка със свещите около църквата. За вярващите, които редовно ходят на службите, изненада нямаше – те са наясно, че по канон храмът се обикаля само на Разпети Петък.

„Канонът на църквата е да се обикаля един път при опелото Христово и пренасянето на тялото му около църквата. Впоследствие се обособяват и други обичаи, но това са вече обичаи, а не канон. Втори път църквата да се обикаля при Възкресение Христово и трети път, когато се чете Евангелието на различни езици, т.нар. второ Възкресение. Тези последни обичаи обаче вече отпаднаха. Тъй като нашият митрополит, дядо Наум, е завършил в Гърция и там се спазва канонът, по негово предложение не се извършва второ обикаляне. Третото обикаляне пък беше отменено още при дядо Неофит, когато беше Русенски митрополит, и сега остава само обиколката на Разпети Петък“, обясни отец Минко Казаков от катедралния храм „Св.Троица“. Тъй като владиката отсъства от Русе, отец Минко бе упълномощен от него да обясни какви са причините за промени.

Според свещеника, който има 54 години служба зад гърба си, църквата се променя и модернизира, при което е време старите обичаи да се променят. Отец Минко представя нещата и от друг ъгъл – при среднощните обиколки по Великден стават много ексцесии от страна на малцинствата. Казва, че е намирал по 22 паспорта, откраднати и изхвърлени в двора на църквата, но сега този риск ще намалее.

Въпреки че свещениците вече няма да обикалят храмовете в Пасхалната нощ, вярващите могат да продължат да го правят. Макар да не отговаря на канона, не е забранено, нито се смята за грях, уточниха църковните служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *