Varna
19°
ниска облачност
Влажност: 82%
Вятър: 3m/s SE
Откриха естествен уран и във водата в Първомай
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

 

В два от 12-те тръбни кладенци в Първомай е установено наличие на естествен уран. Същото се отнася и за един кладенец в село Караджалово, съобщава БНР.

Пробите са взети на 13 април. Тогава е спряна и водата от кладенците, която е отивала във водоснабдителната система на общината.

Припомняме, че уран бе открит и във водата в Хасково. От четвъртък вечерта там е наложена забрана за употребата на вода за пиене и готвене. Местните жители започнаха подписка и възнамеряват да съдят държавата в Страсбург.

Началникът на отдел “Радиоактивен контрол” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив д-р Цвета Иванова увери, че опасност за населението няма. Тя обясни, че превишението на нормалните стойности е нищожно.

Уранът е открит при рутинна проверка на ВиК-Пловдив. Иванова подчерта, че става въпрос за естествен уран 238 и е нормално стойностите му в един момент да се повишат. Радиотоксичността му е ниска, увери още Цвета Иванова.

От своя страна кметът на Първомай Ангел Папазов посочи, че водата от трите кладенеца е спряна още в четвъртък. Жителите на общината се снабдяват с вода от други водоизточници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *