Varna
20°
ясно небе
Влажност: 60%
Вятър: 5m/s ESE
Космас Джероме остава в ареста
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Съдът отказа да пусне обвинения за убийството на таксиметровия шофьор


Варненския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Космас Джероме, привлечен като обвиняем за убийството на шофьор на “Триумф такси”.

В съучастие с Ренета Козарова 26-годишният младеж извършил грабеж, при който намушкал с нож таксиметровия шофьор Васил Ашиков. Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на обвиняемия за пускане под гаранция и потвърди като законосъобразни основанията на Окръжен съд – Варна за определяне на мярка „задържане под стража“.

Image_6167257_126
Ренета и Космас

Защитата на 26-годишния Космас представи днес пред съда експертно заключение на медици от 2016 година, с което се установява 60% инвалидност на обвиняемия, в следствие на прекаран детски паралич. Космас получавал и инвалидна пенсия от 120 лв., която към деня на убийството на таксиметровия шофьор била преведена и все още не била изтеглена.

Според адвоката – обвиняемият нямал мотив за убийство, тъй като имал налични финансови средства, у него не били открити вещи на пострадалия, а и с увредена ръка не би могъл да нанесе фаталните удари. Защитата намира, че тези доказателства ще разколебаят обоснованото предположение за авторството на деянието. За разлика от тези твърдения, прокуратурата счита, че събраните свидетелства обосновават категорично участието на Космас в убийството, извършено в съучастие с Ренета и при наличието на общност на усилията за престъпление.

За да потвърди „задържането под стража“ на Космас Джероме, Варненският апелативен съд се съобрази с повдигнатото обвинение за едно от най-тежките престъпления в НК – грабеж, придружен с убийство. Санкцията, предвидена от закона е изключително строга – от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна. Събраните още в първите дни гласни свидетелства, веществени доказателства, както и самопризнанията на съучастничката на обвиняемия обосновават предположението, че Космас е съпричастен към престъпното деяние.

Според Рената, „за да придобият кураж“ двамата са приели наркотично вещество, непосредствено преди убийството.

 

И според този съд обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат под гаранция . Основание за този извод съдът намира в тежката санкция на закона, както и в липсата на адресна регистрация. Въпреки твърдението на Космас, че живее постоянно в Дългопол с майка си, разследващите са събрали информация, че двамата обвиняеми са живяли в Пловдив, после са сменили няколко квартири във Варна, а към деня на убийството са напуснали и последната квартира.

Поредица от експертизи, които предстои да бъдат назначени ще установят обективните факти по делото, както и дали здравословното състояние на Космас позволява престоя му в ареста.

Косам Джероме е син на капитан далечно плаване от Зимбабве, потомък на племето зулу. Младежът обаче е израстнал сред ромите-бургуджии в Дългопол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *