Varna
21°
ясно небе
Влажност: 77%
Вятър: 6m/s W
Започва изграждането на открити паркинги с улично осветление в крайбрежната зона
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Алея първа проект

Холдинг Варна АД започва изграждането на открити паркинги с улично осветление, които са предвидени за безплатно ползване от гражданите и гостите на град Варна. Изграждането на паркингите стана възможно след овладяване на последиците от свличането на земни маси при подхода от спирка „Почивка“. Паркингите ще бъдат разположени в частта под изпълненото и преминало мониторинг противоерозионно укрепване на ската.

Съоръжението е част от инвестиционния проект Алея първа, на стойност 73.1 милиона лева и включва възможност за транспортно преминаване, кръгово движение, зона за напречно паркиране, тротоари, алейно осветление, озеленяване както и цялата необходима инфраструктура за водоснабдяване, канализация и електрозахранване на района.

Алеята е проектирана с подходяща ширина инастилка, което ще осигури транспортен достъп до крайбрежната зона. Над 650 паркоместа в непосредствена близост до плажовете и зоната за отдих ще създават спокойна среда и комфорт за посетителите, предпочели да се придвижват пеш или с велосипеди. Достатъчно места за паркиране са предвидени за хора със специфични двигателни проблеми.

ШабанПроектираните тротоари ще осигурят безопасен достъп на посетителите до паркинга. Алейното осветление ще бъде икономично и ще предостави комфорт и сигурност в тъмната част на денонощието. Дъждовните води ще се отвеждат и заустват чрез изградените колектори за повърхностни води, а битовата канализация се зауства в канално помпена станция Акациите. Озеленяването ще бъде изпълнено с подходящи растителни видове и ще допринесе за естетиката на крайбрежната зона, като едновременно ще бъде озеленена и подпорната стена с пълзящи зелени растения.

Изграждането на обекта ще осигури удобен и безконфликтен обществен достъп и възможности за паркиране в непосредствена близост до плажовете и центъра за възстановяване и рехабилитация, конгресния и информационен център, зони отдих, спорт и развлечение, които предстоят да бъдат реализирани в рамките на инвестиционния проект Алея първа.Инвестицията ще създаде условия за удовлетворяване на обществените очаквания за освобождаване на крайбрежната алея от автомобилно движение и за изграждане на пешеходна зона и велоалея.
Стойността на обекта е над 4 милиона лева и се финансира изцяло със средства на Холдинг Варна АД.

Изграждането на обекта ще се осъществи в рамките на три месеца. Изкопните работи ще се извършват в границите на строителната площадка, като това няма да препятства използването на крайбрежната алея. Доставката на строителни материали ще бъде организирана до 10 часа сутринта, и след 19 ч. вечерта. Асфалтирането ще бъде координирано с органите на КАТ и Общинска полиция извън празничните и почивните дни.

Технически параметри

Обект: Открити паркинги с улично осветление

Паркоместа:
Брой: 687 бр.
Вид на паркиране – напречно;
Ширина: 5 м.;
Максимален надлъжен наклон – 1,0%;
Настилка: два пласта асфалт (2х4см.) и уплътнени асфалтови смеси с дебелина 12cm., трошен камък 40см.

Платно за преминаване и тротоар:
Настилка: два пласта асфалт (2х4 см.), уплътнени асфалтови смеси с дебелина 12cm., трошен камък 40см.;
Габарити: ширина б,0м. ограничено с видими бордюри и пешеходен тротоар.

Кръгово движение:
Цел: възможност за обръщане в обратна на движение посока;
Радиус на вътрешния кръг: минимум 11,0м.;
Ширина на платнотов кръга: минимум 6,5м.;
Входящ и изходящ радиус при закривяване на бордюрната крива: 15м.;

Отводняване
Диаметър навръзките на дъждовна канализация – ф200мм.;
Дълбочина 1,5-2,5м.

Улично осветление
Вид: с LED лампи;
Положение на стълбовете: поставят се в тротоара;
Кабели: изтеглят се в положена предварително гофрирана тръба мин. Ф40мм.;
Заземяване: Да;
Захранване: съгласно предписанията на електроразпределителното дружество.

Озеленяване:
На композирани групи, както и по цялата дължина на откритите паркинги между паркоместата. Озеленяване на подпорната стена с пълзящи зелени растения.

4 коментара

 1. Краси

  Много добре звучи! Дано стане бързо и хората да си оставят колите на паркинга, а не да се разхождат с тях по алеята.

 2. Кондьо

  Не разбрахте ли кога ще е готово на 100% – 15 август денят на Варна.

 3. Борис

  Ето от това имаше нужда крайбрежната алея и датата за откриването е чудесна, 15 Август, празника на града ни. Браво!

 4. опетков

  Въпросният паркинг беше обещан за по-предното лято. Бавничко се движат нещата при ТИМ, особено когато трябва да дадат (в случая не съм убеден, че наистина дават). Така изградената алея и паркинг не решават почти нищо от проблемите на съществуващата алея, нито ще спрат движението на колите. Паркингът е доста отдалечен от централната част със заведенията, което ще рече, че мързеливите, мутреещи се нашенци ще продължават да ни тровят въздуха и застрашават живота с трошките си. Крайно наложителен е сериозен ремонт на основната алея, възстановяване на очертанията на велосипедната алея и направа на отделен тротоар за пешеходци, където да е забранено паркиране на автомобили! Да се възстановят “легналите полицаи”, защото никой не спазва ограниченията за 20 км и 30 км по алеята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *