Varna
10°
ясно небе
Влажност: 81%
Марешки превръща Централна поща в хотел
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87417740754cc2410ad16805e95e6ee1b253

Веселин Марешки, лидер на вече парламентарно представената партия “Воля”, ще превърне в хотел и жилища сградата на централната поща във Варна, която е паметник на културата. Това се разбира от обява, публикувана на сайта на общинската дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустройство”, пише “Дневник”.

Според съобщението “Община Варна осигурява обществен достъп до информация относно “Инвестиционен проект за реставрация и консервация на фасадис адаптация за съвременни нужди за съществуваща обществено-обслужваща сграда (Пощенска палата-недвижима културна ценност) в едно с преустройство и промяна предназначението на част от разположените в нея обекти в хотел и жилище, находящи се на бул. “Съборни” №42, във Варна”.

В обявата изрично е посочено, че “възложител на обекта е дружеството “Варнафарма” ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че то е управлявано от Светлана Александровна Марешка, съпруга на Веселин Марешки, лидер на вече парламентарно представената партия “Воля”, едноименната верига аптеки и “нискобюджетни” бензиностанции “WM Petroleum”.

“Варнафарма” купи сградите на БТК във Варна през 2010 г. Сред тях е и тази, в която и в момента се помещава Централната поща. След сделката Марешки стана собственик на почти цялата сграда на кръстовището на булевардите “Владислав Варненчик” и “Съборни”, включително и модерния бизнес център на стойност 16 млн. лв. При сключването на предварителния договор през лятото на 2010 г. той съобщи, че цената, която ще плати за трите сгради на телекомуникационната компания във Варна е около 20 млн. лв.

Бизнесцентъра, на който Марешки стана собственик през 2010г., заедно с основната сграда на Централната поща във Варна.

При сключването на сделката БТК запази собствеността си само върху големия многофункционален салон на първия етаж на старата сграда с вход от бул. “Съборни” във Варна. Тогава от компанията заявиха, че не възнамеряват да напускат и останалите помещения в нея, но ще плащат наем за тяхното ползване.

“Т. нар. “поща” ще запази функциите си на офис сграда, но в част от нея смятам да развия медицински център”, каза Марешки през 2010 г. Пак тогава той заяви, че с тази цел потенциални наематели вече са проявили интерес. До този момент обаче подобен проект не е реализиран.

Сградата на варненската Централна поща се намира в историческия център на града в непосредствена близост до катедралата “Успение Богородично”. Тя е строена в продължение на 5 години по проект на арх. Ангел Момов. Основният камък е положен на 18 април 1930 г., а откриването ѝ се е състояло на 18 април 1935 година.

Някога сградата е впечатлявала с вътрешната си архитектурна украса, дело на украинския скулптор Михайло Парасчук. През 1967 г обаче пощата е надстроена с още един етаж, а по късно и разширена. При надстрояването на сградата делото на Парасчук е било унищожено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *