Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Совалка с руски и американски космонавти излетя от Казахстан
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

ракета

Рекорда за най-дълъг престой извън Земята държи руснакът Генадий Падалка, който е прекарал общо 879 дни в Космоса

Совалка с руски и американски космонавти на борда излетя тази сутрин към Международната космическа станция от космодрума „Байконур“ в Казахстан. Това е първото изпращане само на двама души екипаж от десетилетие насам.

Летателният апарат „Союз“ MS-04 потегли за МКС с руския ветеран астронавт Фьодор Юрчикин и американеца Джак Фишър в точно 7:13.

РакетаОбикновено екипите до станцията се състоят от трима души, но миналата година руската космическа агенция „Роскосмос“ обяви, че по това време на годината ще бъдат изпратени само двама, за да се съкратят разходите преди монтирането на нов модул, който да разшири руската част на МКС в края на 2017 г. или началото на 2018 г.
Последният полет на двама души до станцията беше на руснака Юрий Маленченко и американеца Едуард Лу през април 2003 г.

Екипът на Юрчикин и Фишър ще прекара в открития космос пет месеца. Очаква се те да стигнат до МКС след шестчасов полет, където ще се присъединят към своите колети Пеги Уилсън и Шейн Кимброу от НАСА и французина Тома Песке.

За 43-годишният Фишър това е първи полет извън Земята, докато 58-годишният Юрчикин вече има 537 дни в околоземна орбита в рамките на четири мисии до МКС. Рекорда за най-дълъг престой извън Земята държи руснакът Генадий Падалка, който е прекарал общо 879 дни в Космоса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *