Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Здравната каса оряза парите на варненските болници
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Българският лекарски съюз предупреждава за последиците

Регионалната колегия на БЛС във Варна алармира за драстично намаления бюджет за болнична помощ в областта спрямо предвидения за тримесечието. На свой открит управителен съвет с участието на 16-те директори на болнични заведения в областта регионалната колегия обсъди опасностите, които крие едностранният административен акт за здравеопазването и болничната помощ в региона и прие декларация, която е изпратена до управителя на НЗОК, съобщи председателят на БЛС във Варна проф. д-р Радослав Радев.

06_58_12_prof_dr_radoslav_radev
Проф. д-р Радослав Радев

 

“За следващото тримесечие намалението на бюджета за болнична помощ в областта е близо 10% от предвидения, се казва в декларацията. Не са посочени аргументи и обосновани причини за този административен акт. Такъв подход категорично не е обсъждан и приет в наскоро гласувания Национален рамков договор. Широко прокламираното възстановяване на договорното начало между Лекарската гилдия и НЗОК е опорочено още в самото начало на действието на този договор. До какво би довело приложението на този едностранен административен акт?

1. Драстично ограничаване на достъпа до болнична медицинска помощ на голяма част от населението на Варненска област чрез ненужно увеличаване на листата на чакащите за лечение.
2. Въвеждане на още една рестрикция за болничното лечение, освен вече прилаганите лимити за хоспитализация на пациенти с необходимост от такъв тип лечение.
3. Рязко повишаване на риска от снижение на качеството на медицинско обслужване на населението на Варненска област.
4. Ограничаване на консултативната и болнична помощ на пациенти от други региони в Източна България във високо технологични и специализирани болнични лечебни заведения в гр. Варна.
5. Предстоящото повишаване на стойността на издръжката на болничните структури и неоправданото намалението на определените бюджети неминуемо ще доведе до генериране на непредизвикани от болниците задължения.
6. Невъзможност на болниците на планират и управляват своята дейност за неопределен период от време.
7. Рязко влошаване на условията на труд на лекарите в болничните заведения и невъзможност за провеждане на лечебния процес според изискванията на добрата медицинска практика.
Това са само една малка част от негативните последици, които ще настъпят от този неясно от какво предизвикан едностранен административен акт от страна на НЗОК.
Всичко това ще принуди ръководствата на болничните заведения във Варненска област да преосмислят необходимостта и целесъобразността от сключване на договори с РЗОК за оказване на болнична помощ.
Апелираме и настояваме в името на запазване на доброто и качествено здравеопазване на населението на региона Ръководството на НЗОК трезво да преосмисли и корегира предвижданите финансови рестрикции в частта “Болнично здравеопазване”, както и да бъде променена методиката за разпределение на бюджетите на регионалните здравни каси”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *