Varna
13°
ясно небе
Влажност: 76%
Завишени стойности на уран и във водата във Велинград
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

вода

Водата в цялата страна – на проверка

Завишени са стойностите на уран и във водата във Велинград, сочат резултатите от проби на питейната вода, съобщи Българското национално радио. Все още няма информация колко точно е отклонението от стандартните показатели.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването.

Кметът на Велинград Костадин Коев заяви, че трябва да бъде съставен констативен протокол от РЗИ – Пазарджик.

“Нямам още нищо черно на бяло, за да мога да кажа. Обадих се на директора на ВиК-дружеството. Оттам вече пътуват за Пазарджик. Като ми дадат констативния протокол от Пазарджик, ще можем да коментираме нещо конкретно”, заяви градоначалникът пред БНР.

Очаква се официална информация от Районната здравна инспекция.

Заради урана във водата областният управител на Пловдив свика кризисен щаб. Там беше решено, че питейната вода в Първомай и околните села ще бъде изследвана повторно заради съмнения за завишени нива на уран. По време на разговорите стана ясно, че още преди 4 месеца ВиК са регистрирали наличие на уран в местната вода, но информацията е била укрита от контролните органи. Шефът на местното ВиК отхвърли тези обвинения.

Междувременно по разпореждане на Върховната касационна прокуратура започна проверка на питейната вода в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *