Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варненец, разследван за наркоразпространение, остава в ареста до последно
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Задържан повече от 4 месеца и заради незаконно притежавано оръжие

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна (ОС-Варна) от миналата седмица, с което без уважение е била оставена молбата за изменение на мярката за неотклонение на Стефан Недев, разследван за наркоразпространение. Така 35-годишният варненец, който е задържан повече от 4 месеца, ще дочака края на следствените действия в ареста.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в края на миналата година Стефан е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Трето РУ ОД на МВР – Варна, заедно със Саркиз Асадуров. Те се разследват затова, че държат наркотични вещества, предназначени за разпространение, както и заради незаконно притежавани от тях оръжия. Първоначалният им арест е бил на 17 декември. При първите процесуално следствени действия били открити и иззети различни количества марихуана – близо 44 гр. в дома на Саркис, марихуана и 50 жълти хапчета (амфетаминопроизводни) в жилището, обитавано от Стефан. Двамата притежавали газови пистолети, а в дома на родителите на Стефан открили и незаконно притежавана ловна пушка.

В жалбата си пред въззивният съд обвиняемият, който е с чисто съдебно минало поиска по-лека мярка за неотклонение. Защитата намира, че досъдебно производство е на финала, а престоят му в ареста вече се превръщал в изтърпяване на наказание. Прокуратурата оспори тези твърдения като неоснователни и поиска съдът да потвърди определението на първоинстанционния съд.

Варненският апелативен съд счете, че всички законови основания за продължаване на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Стефан Недев все още са актуални. Не се спори затова, че досъдебното производство е към своя край. Очакват се заключенията на химическата експертиза на задържаната дрога. Втората съдебна инстанция намира, че няма нови обстоятелства, които да променят обоснованото предположение за авторство на деянията, в които Недев е обвинен. Заради тежестта на наказателната репресия и на повдигнатите обвинения, остава реална опасността мъжът да се укрие или да извърши престъпление. Стефан е наркозависим и вече има криминална регистрация затова, че е управлявал автомобил под въздействието на дрога.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Стефан Недев, разследван с друго лице затова, че държат различни количества наркотични вещества, предназначени за разпространение и заради незаконно притежавано оръжие е окончателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *