Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
1000 лева глоба за незаконна тераса във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Вдигнали неправомерно външни стени с дограма и покривна конструкция от дървен материал

Глоба от 1000 лева на семейство, приобщило незаконно тераса към жилището си, наложи Община Варна, съобщава Moreto.net.

От градската управа санкционирали съпрузите, след като те вдигнали неправомерно външни стени с дограма и покривна конструкция от дървен материал. Собствениците на имота обжалвали наказанието и Районният съд го отменил. Преди дни обаче, Административният съд взел решение да върне делото за ново разглеждане, но от друг състав на Районния съд.

До глобата се стигнало, след като на 3 август миналата година служители към отдел „Строителен контрол” в кметската администрация направили проверка на място.

Общинарите установили, че строително-монтажните работи по балкона са извършени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж. Същевременно, така и не се изяснило кой точно е реализирал незаконната реконструкция – собствениците на апартамента или някой друг.

При обжалването на акта Районният съд е приел от правна страна, че в хода на производството, общинските инспектори са допуснали съществени процесуални нарушения като не са посочили данни относно спецификата на строежа. В констативния протокол липсвала дата на извършване на нарушението и не били посочени факти защо е прието, че жалбоподателката е възложител и, че именно тя е извършила вмененото й деяние.

Предвид така мотивираните съществени процесуални нарушения, Районният съд е приел, че наказателното постановление подлежи на отмяна само на това основание без да се произнася по приложението на материалния закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *