• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 7m/s ESE
  Варна ще учи от Балтимор и Чикаго как да впише пристанището в града
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През октомври ще сме домакини на Академия за училищно лидерство с преподаватели от университети в Ню Йорк


  Презентация на основните приоритети в развитието на Варна – Град на Знанието, дестинация 4 сезона, икономическо развитие и интегриран градски транспорт, направи кметът Иван Портних по време на среща с Нанси Шилър – президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, както и с представителите на борда на директорите – Маршъл Милър, Стивън Файло и Любомир Лозанов. Срещата е част от обиколка на екипа в Североизточна България.

  Гостите проявиха интерес към новите икономически зони – край езерото и на острова, към преместването на пристанище Варна – изток, и развитието на териториите около Морска гара. Споделено бе, че град като Балтимор успешно е превърнал стари урбанизирани пристанищни зони в атрактивен туристически продукт, който е дал нова посока за икономическото развитие на града. Подобни добри практики били реализирани и в Чикаго. „Възможно е Варна да почерпи ноу хау от тези два града“, каза Нанси Шилър.

  Тя сподели, че фондация „Америка за България“ работи активно за провеждане във Варна на Академия за училищно лидерство и обучение на учители, с участие на експерти от педагогическите факултети на Колумбийския университет и Bank Street College, Ню Йорк, през октомври. „Във Варна сме финансирали проекти на школа „Дедал“, подкрепяме театралния фестивал и други културни събития“, каза Нанси Шилър. Общо през м.г. от фондацията са отпуснати 1,5 млн. лв. за различни инициативи в морската столица.

  Кметът Иван Портних благодари за сътрудничеството и сподели, че Община Варна е готова да подкрепи инвестиционни идеи, свързани с развитието на града. Гостите подробно бяха запознати с проекта Варна – Град на Знанието, с работата за нови сгради на библиотеката и на Математическата гимназия. Изразена бе позиция, че усилията за реализиране на тази идея заслужават подкрепа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg