• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 75%
  Вятър: 10m/s W
  Пловдив скочи на Варна: Върнете ни дела в Панаира!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Общинският съвет под тепетата решава днес за сделката с акциите


  Защо Варна има по-голям дял в Панаира от Община Пловдив? Този въпрос задават общински съветници от града под тепетата като част от мотивите срещу сделката с акциите на държавата в Пловдивския панаир. “Варна получи тези акции заради неуредени отношения с бизнесмена Гергов по отношение на имот в центъра на града. Ами да си заложат центъра и да се оправят с него, но да ни върнат акциите”, заяви общински съветник тази сутрин в ефира на Нова телевизия.

  В сряда партия ГЕРБ заръча на своите общинари и на кмета Иван Тотев да върнат дела на държавата. На среща с кмета на Пловдив Бойко Борисов поискал общинарите да направят заден ход, за да опровергаят публични внушения, че сделката е в полза на бизнесмена и червен активист Георги Гергов. Той държи мажаритарния дял от акциите на панаира. Само преди дни общинските съветници под тепетата гласуваха да вземат акциите, за да бъде построена Опера върху терен от активите на Панаира. На извънредна сесия днес те трябва да отменят това решение.

  Вежди Рашидов и Георги Гергов в Дупката (10)

  Варна беше ябълката на раздора в Общинския съвет на Пловдив още миналия август, когато правителството реши да дари дела на държавата в Панаира на Града под тепета и община Варна. По предложение на икономическия министър Божидар Лукарски и с решение на Министерския съвет от 27 юли правителството беше готово да прехвърли своите 49.63% на двете общини, като Варна получава по-голямата част – 29%. Именно това беше причината пловдивските съветници почти единодушно да откажат да приемат подаръка от 20.63% от капитала на дружеството.

  Истината е, че Пловдивския панаир отдавна е подарен на г-н Георги Гергов, още 2006 г., каза вчера по темата Цветан Цветанов. Тогава безвъзмездно, без каквито и да било основания, Министерският съвет, ръководен от министър-председателя Сергей Станишев, Министерството на икономиката – принципал на Панаира, в лицето на министър Румен Овчаров и естествено движещата сила – Корнелия Нинова, която бе член на Борда на Панаира, подариха панаира на дружеството “Пълдин туринвест”. Негов принципал е Георги Гергов, обясни той.

  Каква ще е съдбата на варненския дял в Панаира след решението на пловдивския общински съвет все още не е ясно. Надеждите на варненци бяха свързани с преговорите, които още първият кабинет на Борисов водеше с Георги Гергов за връщане на Дупката на Общината. Пловдивският бизнесмен стана собственик на апетитния терен след като закупи част от дружеството “Търговски дом” АД – собственик на терена, от варненската фирма “Лазур”, а след това увеличи капитала му. Така минимализира дела на общината в него. Общината планираше да направи музей под открито небе на мястото на Дупката, на дъното на която са руините на част от крепостната стена на древния Одесос. Нова надежда за сделка с Гергов бяха акциите, дарени от държавата. Каква ще е съдбата им сега и респективно на “язвата” в пешеходната зона на Варна засега не е ясно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg