• Varna
  2°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 4m/s E
  Протестиращи нахлуха в македонския парламент
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бият депутатите със столове заради избора на албанец за председател


  До сблъсъци се е стигнало в македонския парламент в Скопие, предаде “Ройтерс”. Гражданите, които протестират в Скопие срещу ”Албанската платформа” влязоха в сградата. В момента стотици граждани са в парламента и пеят патриотични песни и скандират ”Македония”, ”Избори”, ”Няма да се предаваме”, ”Няма да има държавен преврат”.

  ma

  Лидерът на социалдемократите Зоран Заев се е появил окървавен пред медиите. Според очевидци нападателите хвърляли столове по депутатите.

  krav_v_Makedonia_parlamenta

  Причината за гнева на хората е изборът на етнически албанец за председател – Талат Джафери, който беше избран с гласовете на социалдемократите и албанските партии.

  Протестите се организират от Гражданското сдружение “За единна Македония” от края на февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някой са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група. Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент. Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии – Движението “Беса” и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

  В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха – “Това е държавен преврат”. След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от “Беса” Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

  През днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че “парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание”. От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че “амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове”.

  Гражданското сдружение “За единна Македония” публикува декларация с призив “всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие”. Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива. Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *