Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Скопие: 100 са ранени, вече е тихо
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Полицията използва зашеметяващи гранати, за да разпръсне хората

Ситуацията в центъра на Скпие, около и в парламента вече е нормализирана, съобщават от Министерството на вътрешните работи на Македония.

krav_v_Makedonia_parlamenta

Около 100 души са ранени, вследствие на щурма от снощи, при който протестиращи нахлуха в парламента в Скопие. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци със скандиращите. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател – етническият албанец Талат Джафери.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. Той обяви в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес и призова за “разумно и отговорно поведение”.

“Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени”, заяви Иванов.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

“Ние осъждаме… нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи”, каза тя.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението “е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията”.

1 коментар

  1. АТЗманиак

    Хахаха-оня педераст-неандерталец,дето строши българския паметник с чука дали е бил там? Нека,майка им тъпа да еба,нека да ги ебат албанците,но тук гражданство е крайно време да спрем да им даваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *