Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Махат фургона от зелената площ в “Салтанат”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Общината отмени разрешителното за временен преместваем обект в Морската градина


Фургонът, който се появи през февруари върху тревна площ в Приморския парк, ще бъде премахнат, съобщи за varnautre.bg главният архитект Виктор Бузев. Собствениците на имота ще трябва да го демонтират след като кметът Иван Портних отмени разрешителното за поставянето му.

Бараката изникна преди около два месеца на първата алея, успоредна на бул. “Княз Борис I” в района на Делфинариума. Теренът около нея, фигуриращ в регистрите като “Салтанат” 38, беше насипан с чакъл. Оказа се, че за временния преместваем обект има разрешително, издадено от зам.-кмета Тодор Иванов.

17155994_10212480427996843_1252856790482238171_n

Имотът е бил собственост на известния варненец Георги Нолев Американеца, разказаха пред varnautre.bg негови наследници. Негова някога била и фурната на ул. “Шипка”. Тяхната амбиция била на мястото, отнето на техния близък от комунистическата власт, “да има едно малко спокойно място, където майки с деца и пенсионери да имат къде да пийнат по кафе, сокче, биричка…”.

Както varnautre.bg прогнозира още през март разрешителното беше отменено. Основание за това стана акт за административно нарушение, издаден на собственика Стефан Иванов. Въпреки че получил разрешително за временна постройка от 15 кв. м, той поставил фургон с площ 17,5 м. Собственикът е изпратил до главния архитект възражение срещу акта, позвовайки се на факта, че е уведомил администрацията за намеренията си. В отговор арх. Бузев пише: “Уведомлението ви е за извършване на дейности по чл.151, ал. 1, т.11 ЗУТ, съгласно която не се изисква разрешение за строеж, но ал. 2 от същия член гласи: “За недвижими културни ценности в техните граници и охранителни зони дейностите по ал.1 се изпълняват след съгласуване по реда на Закона за културното наследство с изключение на теренната консервация”. Нямам информация и данни това условие да е изпълнено.
Още повече, че уведомлението ви не води до предоставяне на разрешителен режим. Дейностите, които сте извършвали, са в медийното пространство още преди да изпратите цитираното уведомително писмо”.

Предстои премахване на вече незаконния преместваем обект.

1 коментар

  1. Аз

    свиркаджиите от варнаутре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *