Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Националният балет на Испания танцува фламенко във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

18302152_10209018690736344_561135326_n

За първи път звездните балетисти ще представят „Болеро“ на Равел на българска сцена

На 14 юни 2017 г. варненската публика ще може да се наслади на страстно фламенко, звуци на кастанети и пищни костюми в спектакъла на Националния балет на Испания. Представлението ще е в Двореца на културата и спорта, като билетите са вече в продажба.

Балетът на Испания ще представи пред варненската публика четири различни постановки в един спектакъл. За първи път на българска сцена, в рамките на тазгодишното си турне, испанците ще танцуват “Болеро” по музика на Равел, “Ritmos”, “Soleá del Mantón” и “Alento” по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро – артистичен директор на балета.

18336556_10209018690776345_229906990_n

На сцената ще излязат 50 от най-елитните световни танцьори на фламенко в акомпанимент на жива музика, звуци на кастанети и синкопирано пляскане. Тя ще бъде покрита със специален дървен под, за да могат звуковете на токовете да се чуват по-добре.
В България трупата пристига с 12-тонен тир, пренасящ декори, сценични костюми, уникални рокли на балерините и специални обувки за танци, като води със себе си и екип от 25 души, които се грижат за цялостната визия на спектаклите.

Националният балет на Испания е създадена преди 39 години от Министерството на културата с мисията да съхранява испанския танц и да го представя пред света не само в традиционните му форми, но и в модерните му превъплъщения. Танцът „Фламенко“ е обявен за ценност на човечеството и е под закрилата на ЮНЕСКО. „Има много балети, но Испанският национален балет е единствен по рода си. Ние сме единствените, които танцуват испански танци и фламенко. И трябва да го покажем на света”, казва Антонио Нахаро – творческият директор на трупата. „Испанският танц е енергия и целта ми е да докоснем душата на българската публика“, допълва световноизвестният хореограф.

Освен фламенкото испанският балет пази традициите и на “зарзуелата” и на грациозния “ескуела болера”, които по произпод са френски и италиански танци, но преобразени през 18-ти в испански стил.

Билети се продават в мрежата на Ивентим, бензиностанции OMV, Български пощи, както и на касата на ДКС Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *