• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Вятър: 5m/s WSW
  Швейцария с лимит за работните разрешителни за българи и румънци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  big_switzerland-03_146537160841

  Поради завишената миграция швейцарското правителство ограничава разрешения

  Швейцария ще ограничи издаването на разрешителни за работа на българи и румънци за една година. Причината е увеличаването на имиграционния поток от двете държави.

  Българи и румънци могат дългосрочно да пребивават и работят свободно в Швейцария, която не е част от ЕС, от май 2016 година.

  През тази първа година имиграцията от двете балкански страни се равнява на 3300 души, което е двойно повече от предишните 12 месеца.
  Съгласно споразумението си със ЕС, до 2019 Швейцария има право да наложи квоти за българи и румънци, ако е регистрирано увеличение с 10% или повече на броя на издадените разрешителни за работа, в сравнение с предходните три години.

  Поради завишената миграция швейцарското правителство е решило да се възползва от правото на квоти. Ограничителната мярка обаче ще засегне само новите разрешения за дългосрочно пребиваване и работа (тип “B”).

  Българи и румънци ще могат да получат само 996 такива разрешения между 1 юни т.г. и 1 юни 2018.

  Краткосрочните разрешения за работа и пребиваване в Швейцария (тип “L”) няма да бъдат включвани в квотите. Мярката няма да обхване и дългосрочните позволения, издадени преди 1 юни.

  Решението е стандартна процедура с ограничен обхват и срок и не е дискриминационна мярка спрямо българските и румънските граждани, заявила държавния секретар в Департамента по външни отношения на Швейцария Паскал Баерисвил в телефонен разговор с външния министър Екатерина Захариева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg