Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В Индия казваш три пъти “развод” и си свободен мъж
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Индийка, индия

Може по телефона и дори със СМС, без да дели имуществото с жена си

Върховният съд на Индия е започнал изслушвания след редица жалби по повод противоречивата практика на “Таляк” – мюсюлмански бърз развод. Индия е една от страните, където мюсюлманин може да анулира брака си за секунди, ако просто каже “развод” три пъти. Той може да го направи по телефона, СМС или с помощта на друга популярна практика. След това мъжът вече не е женен, пише списание “GEO”.

Тази практика е забранена в 22 държави в света, в това число Пакистан и Бангладеш. В Индия кампания срещу нея е започната от няколко жени, които поискали от съда да анулира екзотичния развод, към който прибегнали техните мъже – мюсюлмани. Важно е да се знае, че мюсюлманският развод не предполага разделяне на имуществото, а мъжът може просто да изгони омръзналата му жена. Може да й отнеме децата, както и да не й разрешава да се вижда с тях. Може и да я изгони заедно с децата, без да плаща издръжка. Всичко това е често срещата практика в Индия.

Активисти твърдят, че възможността мъжете така бързо да станат ергени, е дискриминация спрямо жените. Много мюсюлмани обаче се противопоставят на намесата на съда в религиозни въпроси, въпреки че влизането на казуса в съдебната зала бе одобрено и от министър – председателя на страната.

Авторитетни мюсюлмански организации напомнят на съдиите и политиците да не се намесват в личните персонални права на практикуващите експресния развод. Юристите на общо индийския мюсюлмански съвет по човешките права дори подали във върховния съд писмени показания под клетва, в които обясняват, че мюсюлманските мъже, лишени от правото на експресния развод, ще прибегнат към насилие, ще убиват и дори изгарят живи своите съпруги.

Страните имат 3 дни да изложат аргументите си пред магистратите, а решение по казуса ще бъде взето от петима съдии, представители на различни религии.

Превод: varnautre.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *