Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Американски самолет и руски изтребител на косъм от сблъсък над Черно море
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

изтребител (1)

Руски изтребител и американски разузнавателен самолет са се разминали за малко от сблъсък над Черно море. Су-27 е прелетял на около 7 метра разузнавателната машина P-8A „Посейдон”, която е провеждала рутинни операции в международното въздушно пространство, според капитан Памела Кунце, говорител на американските военноморски сили в Европа. Инцидентът е станал на 9 май.

„Самолетите и корабите на САЩ редовно се разминават с руски кораби и самолети в международни води и повечето срещи са безопасни и професионални”, посочи Кунце.

Според нея разстоянието е само една от многото променливи, които се вземат предвид при определянето на това, кое е безопасно и професионално.

От руското министерство на отбраната потвърдиха информацията за инцидента. Според тяхната версия изтребител Су-30 е прихванал американски разузнавателен самолет.

Изтребителят е бил вдигнат под тревога, след като щатската машина е била засечена да се приближава към държавната граница на Русия. „Руският изтребител извърши поздравителна маневра, след което американският шпионски самолет промени траекторията на полета си в посока далеч от границата на Русия. Су-30 се завърна благополучно у дома на летището”, посочват от руското министерство на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *