Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Вижте едни от най-издирваните нацисти от Втората световна война
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

John Demjanjuks U.S. Citizenship Revoked

Един от най-търсените нацисти успява да се укрие повече от половин век, заловен е през 2012 г. и умира на 98-годишна възраст, преди да бъде осъден

След повече от 70 години от края на Втората световна война и след Нюрнбрегските процеси много нацисти, изиграли решаваща роля при геноцида над общо над 6 млн. евреи, успяват да се измъкват от правосъдието. Много от тях веднага след война бягат в САЩ, Канада и Южна Америка, където заживяват с нови самоличности. Някои известни нацистки лидери като Адолф Айхман са успешно проследени и осъдени, но много заобикалят закона и остават свободни.

Ето и някои от най-търсените нацисти:

Джон Демянюк

Роденият в Украйна Демянюк имигрира в САЩ веднага след Втората световна война. През 50-те години получава американско гражданство, работейки дълго в клон на „Форд“ в щата Охайо. По искане на германския съд през пролетта на 2009 г. той е екстрадиран от САЩ в Германия, където през ноември 2009 г. в започва процесът срещу него.

655-402-nacisti (3)

Преди да бъде заловен, Джон Демянюк (с рождено име Иван) фигурира на първо място в списъка на нацистките престъпници, изработен от центъра “Симон Визентал”, а в Израел има издадена смъртна присъда от 1988 г.През 2011 г. германският осъжда мъжа за виновен в участие в убийствата на близо 28 хил. евреи в концлагер в Полша, където е бил част от охранителния отряд през 1943 г. Защита обжалва и през 2012 г., очаквайки решение на апелативния съд по обжалването, Демянюк умира в дом за възрастни хора в Южна Германия. Въпреки това неговият случай дава началото на стотици нови разследвания на нацистки надзиратели и преразглеждане на много досиета.

Ласло Кастар
Като унгарски офицер в град Кошице (дн. Словакия), тогава окупиран от Унгария, през 1944 г. Кастар организира депортирането на повече от 15 000 евреи до Аушвиц. Чехословашкия съд осъжда Кастар на смърт още през 1948 г. в негово отсъствие, но никой не успява да го залови в следващите 50 години. През това време той се укрива в Канада, където работи като антиквар. През 1997 г. канадските власти отхвърлят искането му да получи гражданство, след като данни от паспорта му се оказват неверни. Умелият бивш нацист успява да се скрие още едно десетилетие и през 2012 г. е арустеван в Будапеща. През 2011 г. той заема освободилото се място на Демянюк на „най-търсен“ престъпник от войната по списъка на центъра “Симон Визентал”. Той така и не дочаква присъдата си – умира на 98-годишна възраст през 2013 г. под домашен арест, докато очаква решението на властите.

Алфред Щарк
92-годишният бивш нацистки ефрейтор е обвинен за екзекуцията на 117 италиански военнопленници на окупирания от Италия гръцки остров Кефалония през 1943 г. Германия и Италия прекъсват съюзничеството си през септември същата година и веднага след това Германия убива над 9500 офицери, включително и военнопленниците от Кефалония. През 2012 г. военният съд в Рим издава на Щарк доживотна присъда в негово отсъствие, но Германия отказва да го екстрадира и той не се изправя срещу правосъдието. В момента е на трето място сред най-издирваните списъка “Симон Визентал”.

Оскар Грьонинг
След като бившият ръководител на нацистки охранителен отряд е освободен от британски затвор след Втората световна война, той изоставя професията на военен и започва нов живот като обикновен гражданин, работещ в завод за стъкла в Долна Саксония, Германия.

655-402-nacisti (1)

Десетилетия по-късно вижда отричането на Холокоста и решава да разкаже за работата си като охранител в Аушвиц. За документално предаване на Би Би Си през 2005 г. той разкрива схемите за подбора на жертвите и устройствата на газовите камери, но отбелязва, че въпреки ужасната си роля в геноцида, той никога не е участвал пряко в убийствата. През 2015 г. 94-годишният Грьонинг е осъден от герамнския съд на 4 години затвор за водене на доклади за парите и ценностите, отнети на еврейските затворници и съучастие в над 300 000 убийства.

Във видеото вижте Оскар Грьонинг, очакващ своята присъда:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *