Varna
20°
ниска облачност
Влажност: 77%
Вятър: 5m/s W
Кунгфу спектакъл във Варна през юни
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

03.06.2017

Впечатляваща шоу демонстрация на бойни форми и двубои, изпълнявани с истински кунгфу оръжия

Кунгфу спектакъл ще се проведе във Варна на 3 юни от 18,30 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Той представлява нов поглед към традиционните китайски бойни изкуства, представени по атрактивен и съвременен начин.

Зрителите ще могат да се насладят на впечатляваща шоу демонстрация на бойни форми и двубои, изпълнявани с истински кунгфу оръжия.
Участниците в представлението са възпитаници на Майстор Шън Фей, от клубовете: „Sheng shi Taiji Bagua“ – Варна, Ба Гуа Джан клуб „Белият лотос“ – София, клуб „Китайски бойни изкуства“ – Враца, както и младите възпитаници на Ушу клуб „Шън Лун“ – Варна.

Спектакълът е със специалното участие на китайския грандмайстор по вътрешни бойни изкуства – майстор Шън Фей.

image-03.06.2017Майстор Шън Фей е пето поколение майстор в линията Лян шъ Ба Гуа Джан и приемственик на линията Дзян шъ Тай Дзи Цюен. На 13 години започва да се обучава във външните бойни стилове Шао Лин Цюен и Ба Дзи Цюен, а след 26 годишна възраст започва да тренира при най-добрите вътрешни майстори в Китай вътрешните бойни стилове Ба Гуа Джан, Тай Дзи Цюен и Син И Цюен. Печелил е няколкократно първи награди от демонстрации по бойни изкуства в Китай, организатор е на първия турнир по смесени свободни боеве в гр.Варна и на няколко спортно-артистични спектакъла. В България, майстор Шън Фей основава няколко клуба по вътрешни бойни изкуства и създава свой автентичен почерк ”Шън шъ Тай Дзи Ба Гуа”, на който всяка седмица обучава ученици в клуба си в град Варна.

Дългата история на китайските бойни изкуства започва преди повече от пет хиляди години, обединявайки в себе си бойния опит на непрекъснато воюващите китайски армии и ученията на трите големи културни традиции на далечния Изток – Будизъм, Даоизъм и Конфуцианство. По това време, в Китай се зараждат различни стилове и школи, които най-общо се разделят на: вътрешни и външни. И до днес, повечето хора познават бързите и твърди техники от манастира Шао Лин, докато по-меките удански техники на вътрешните бойни школи, остават дълбоко пазени и трудни за овладяване, дори и след дългогодишни тренировки.

Най-големите китайски вътрешни бойни стилове са БА ГУА ДЖАН (Дланта на осемте триграми), ТАЙ ДЗИ ЦЮЕН (Юмрукът на Великия предел) и СИН И ЦЮЕН (Юмрукът на съзнанието и формата). Всички вътрешни бойни изкуства се базират на енергийни занимания, използващи специални дихателни упражнения (Ци Гун) и техники за отпускане. Буквално преведено „Ци Гун“ означава работа с енергията, а „Ци“ е универсалната космическа енергия, която прониква всичко съществуващо и го подхранва.

Вътрешните бойни изкуства развиват мекота и естественост на движенията, не наблягат на агресията, а на омиротворението, не използват силата на мускулите, а на енергията „Ней Гун“, развиват дълбока вътрешна релаксация и осигуряват правилно движение на енергията Ци по цялото тяло. Качествата, които добива практикуващият се натрупват бавно и постепенно, но остават за цял живот, а ползите, далеч надхвърлят спортните постижения и оздравителни ефекти.

Философията на вътрешните бойни изкуства сочи пътя към Дао или иначе казано, Пътят на вътрешна трансформация и духовна реализация.

„Да развиваш вътрешната си енергия, да постигнеш вътрешна хармония и баланс, да поддържаш тялото и духа си в единство, да добиваш осъзнаване и да навлезеш в съгласие с Дао, това е вътрешно бойно изкуство, това е Пътят към Самопознание.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *