Varna
30°
ясно небе
Влажност: 37%
Вятър: 7m/s W
Басейнова дирекция отбелязва Европейския ден на морето с ученици
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg
Снимка: © Varnautre.bg

Басейнова дирекция „Черноморски район“ ще отбележи Европейския ден на морето – 20 май с учениците от занималня „Патиланци“. Децата ще гостуват в дирекцията на 18 май. Експертите ще им разкажат за уникалността на нашето море, за действията на институциите по опазване на чистотата и биоразнообразието му и ще проведат ситуационна игра.

Обявяването на Европейския ден на морето през 2007 г е сред ключовите инициативи на Интегрираната морска политика на ЕС. Той има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и насърчаване изграждането на европейска морска идентичност. Известно е, че морето винаги е било с ключово значение за благоденствието на Европа – дължината на крайбрежието на континента ни е почти 70 000 км. 22 са държавите-членки на ЕС, които имат излаз на море или са островни държави. Крайбрежните региони са дом на 40% от населението на ЕС, създават 40% от икономиката му и дават работа на 5 млн. души.

Първият всеобхватен правен инструмент на Европейския съюз, насочен специално към опазването на морската среда е Морската директива. Тя „установява рамка, в границите на която държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да се постигне и поддържа добро състояние на морската околна среда най-късно до 2020 г.”. За тази цел е необходимо разработването на Морски стратегии с програми от мерки.

Националната Морска стратегия беше приета от Министерския съвет на 28 декември 2016 г. и е основа за изпълнението на дейностите по проучване и опазване на морската околна среда през 2017 – 2021 г. Основна част от планираните мерки са с институционален характер, в отговор на необходимостта от ефективно организиране на регулаторните механизми по отношение на дейностите и ползванията, влияещи върху състоянието на морската околна среда и за осигуряване на оптимална координация между компетентните органи за прилагане на изискванията на директивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *